Dostupni linkovi

Sud odlučuje o pritvoru u slučaju šverca kokainom


Zgrada Višeg suda u Podgorici, arhivska fotografija, foto Savo Prelević
Zgrada Višeg suda u Podgorici, arhivska fotografija, foto Savo Prelević
Podgorički Viši sud danas ponovo odlučuje hoće li pritvoriti Gorana Sokovića i Dejana Šekularca koje po Interpolovoj potjernici potražuje Srbija za šverc kokaina iz Južne Amerike.

Podgorički mediji su danas objavili da su Soković i Šekularac, koje Srbija potražuje u slučaju Šarić, prije dva dana ponovo saslušani kod istražnog sudije u podgoričkom Višem sudu, ali je ostala nedoumica za koje okolnosti.

Crnogorski državljani Goran Soković i Dejan Šekularac prvi put su saslušani prije desetak dana nakon što je srpska policija za njima raspisala potjernicu zbog sumnje da su dio ekipe na čelu sa odbjeglim Pljevljakom Darkom Šarićem koja je organizovala šverc preko dvije tone kokaina iz Urugvaja.

Sokoviću i Šekularcu je tada bio određen pritvor, ali su nakon par dana pušteni na slobodu jer je specijalni tužilac za suzbijanje organizovanog kriminala ocjenio da nema osnova da se protiv njih podnese zahtjev za sprovođenje istrage.

"Kada su Soković i Šekularac bili lišeni slobode od strane policijskih organa Crne Gore saslušavani su po krivičnoj prijavi koju je napisala Uprava policije i u prisustvu nadležnog tužioca. Tada su se oni izjasnili i tužiocu je određen rok od 48 sati u kojem je nadležni tužilac bio u obavezi da podnese zahtjev za sprovođenje istrage. Da bi taj zahtjev tužilac podnio on je morao da raspolaže određenim dokazima koji u dovoljnoj mjeri opravdavaju da se protiv lica vodi krivični postupak. Prema mojim informacijama ti dokazi nijesu bili u posjedu crnogorskih organa već u posjedu organa Republike Srbije koji te dokaze nijesu dostavili. Tada tužilac nije podnio zahtjev za sprovođenje istrage jer nije bilo prema zakonu dovoljno dokaza da se takva podnese sudu", kaže pravni zastupnik Dejana Šekularca advokat Nikola Martinović.


Pravni apsurd?

Nadležni iz Crne Gore su, braneći se od optužbi za nesaradnju, više puta ocjenili neobičnom odluku srpskih istražnih organa da im za Sokovića i Šekularca ne dostave neopohodne dokaze za podnošenje zahtjeva za sprovođenje istrage. Iz Ministarstva pravde Srbije su, međutim, tu interpretaciju ocijenili kao netačnu, pozivajući se na sporazum o međunarodnoj pravnoj pomoći iz 2008. godine koji su potpisali Srbija i Crna Gora, a koji, tvrde u Beogradu, omogućava strani koja je inicirala istragu da privremeno odloži dostavljanje dokaza ako postoji procjena da bi se time ugrozio čitav postupak.

Osim potjernice za Sokovićem i Šekularcem Srbija je, pojašnjava Nikola Martinović, Crnoj Gori uputila i zahtjev za izručenje ljudi koje sumnjiči za šverc kokaina, a taj zahtjev je, navodi on i bio povod za njihovo ponovno saslušanje koje je obavljeno prije par dana. Martinović ocjenjuje da je saslušanje osumnjičenih na te okolnosti, prema njegovom sudu, bilo sasvim suvišno.

"Takav postupak je, po meni, jedan pravni apsurd zato što između Srbije i Crne Gore postoji sporazum o izručivanju, a član 8 tog sporazuma definiše da će se izručenje sopstvenih državljana odbiti. Postoji nepremostiva zakonska i ustavna prepreka da crnogorski sud i crnogorski organi izruče drugoj državi svoje državljane. Jedini izuzetak je kao ustavna kategorija izručenje po zahtjevu Haškog tribunala za zločina na teritoriji bivše Jugoslavije", objašnjava Martinović.

Soković i Šekularac su se, kako saznajemo, prilikom saslušanja kod istražnog sudije, usprotivili izručenju, pozivajući se na ustavne i zakonske odredbe. Istražni sudija Miroslav Bašović koji je saslušao osumnjičene danas nije odgovarao na naše pozive.

*****
Pročitajte i ovo:

Slučaj Šarić: Nesaradnja policija opasna za region
Šarić već godinama osumnjičeni narko bos
"Monitor": Prva banka mimo propisa izdala kredit Šarićevoj firmi
Slučaj Šarić i premijerova interpretacija zakona
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG