Dostupni linkovi

"Monitor": Prva banka mimo propisa izdala kredit Šarićevoj firmi


Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Kako je danas objavio nedjeljnik "Monitor" crnogorska Prva banka, u kojoj je većinski vlasnik Aco Đukanović, brat premijera Mila Đukanovića, u kojoj i sam premijer ima dva posto akcija, je mimo propisa izdala kredit firmi čiji je osnivač Duško Šarić, brat odbjeglog Darka Šarića kojeg policija Srbije potražuje zbog sumnje da je organizovao šverc preko dvije tone kokaina iz Južne Amerike.

Kreditni aranžman između Prve banke Aca Đukanovića i pljevaljske "Mat Kompani" čiji je osnivač brat Darka Šarića za kojim je srpska policija preko Interpola raspisala crvenu potjernicu, bio je nezakonit, tvrdi se u tekstu nedjeljnika "Monitor" pod nazivom "Dar starom neznancu".

U istom tekstu "Monitor" je objavio i dopis Centralne banke kojim se, tvrdi ovaj nedjeljnik, potvrđuje ranija sumnja da je Prva banka prekršila propise i firmi koja se dovodi u vezu sa odbjeglim Pljevljakom isplatila kredit nakon što joj je regulator poslovanja na crnogorskom finansijskom tržištu to zabranio.

"Prva banka je 8. novembra 2008. godine Privrednom sudu u Podgorici predala zalogu na nepokretnu imovinu, odnosno građevinske mašine kompanije "Mat Kompani" kojoj je osnivač, a i do skoro se vodio u registru kao vlasnik bio i jedan od braće Šarić. Ono što je nama odmah u oči palo je to da, prepoznajući bankarsku proceduru u kojoj klijent traži kredit, banka ga odobri, sljedeći korak je hipoteka, zaloga, odnosno prikupljanje nečega što garantuje vraćenje tog kredita, a tek onda slijedi isplati novčanih sredstava. Ova zaloga je Privrednom sudu podnijeta makar petnaest dana pošto je Centralna banka Crne Gore zabranila Prvoj banci da svojim klijentima dodjeljuje kredite. U krajnjem mi smo od Centralne banke Crne Gore smo dobili potvrdu da su činjenice koje smo prezentovali u tim tekstovima tačne," kaže autor teksta Zoran Radulović.

Zanimao nas nivo nezakonitosti


Radulović dodaje da iz Centralne banke ipak nije stigao odgovor na sva upućena pitanja.

"Ono što smo tržili, a nijesmo dobili jer su se u Centralnoj banci pozvali na svoja pravila rada je to da nam oni kažu da li su oni zaista prekršili zakon tako što su isplaćivali kredite poslije zabrane ili su prekršili zakon tako što su davali kredite bez valjane dokumentacije, pa tek onda kada je stigla kontrola Centralne banke naknadno prikupljali dokumenta, između ostalih i ovu zalogu. Znači, taj nivo nezakonitosti nas je zanimao. Očito je tu i Centralna banka, da li u ovom konkretnom slučaju ili nekom drugom, našla nešto što je njima ličilo na krivična djela, pa je obavijestila državna tužilaštva, a državno tužilaštvo se do danas nije oglasilo šta je uradilo sa tom prijavom," rekao je on.

Premijer Milo Đukanović je nedavno, odgovarajući na pitanja novinara Televizije B92, ovako prokomentarisao sumnje da je Prva banka kreditno servisirala Šarića:



Priča o kreditu Prve banke i firmu koja se vezuje sa Šarićima, vjeruje Zoran Radulović, potencijalno ima i drugu dimenziju.

Ima i nekih indikacija o kojima je i Nebojša Medojević govorio da, ustvari, Prva banka, odnosno banka koja je u ovom konkretnom slučaju poslovala sa njima i nije njihova glavna finansijska institucija sa kojom posluju u Crnoj Gori.
"Popis imovine koji nam ovih dana stiže iz Podgorice i iz Beograda, a za koju se može tvrditi ili jakim ubjeđenjem pretpostaviti da je makar nekim dijelim u vlasništvu braće Šarića toliki da jeste prilično neobično da oni traže kredite koji za red veličina koji se vezuje uz njihovo ime nije prevelik, zato što sa druge strane posao kojim se oni bave prema optužnici koja je podignuta u Srbiji zahtijeva bankarske usluge, odnosno pomoć pri pranju novca, s tim što ima i nekih indikacija o kojima je i Nebojša Medojević govorio da, ustvari, Prva banka, odnosno banka koja je u ovom konkretnom slučaju poslovala sa njima i nije njihova glavna finansijska institucija sa kojom posluju u Crnoj Gori,"
kaže Radulović.

Danas u Prvoj banci nije bilo moguće dobiti komentar na ovu temu, dok nam je Predrag Mitrović, direktor Uprave za sprječavanje pranja novca.u telefonskom razgovoru ljubazno saopštio da je trenutno na sastanku, ali da će nam početkom naredne sedmice odgovoriti na pitanja vezana za ovaj slučaj.

Pročitajte i ovo:
Slučaj Šarić i premijerova interpretacija zakona
Srpsko-crnogorsko 'prepucavanje kriminalcima'
Narko bos se slavi kao heroj
Slučaj Šarić otvorio pitanje saradnje policija
Upitna profesionalnost istražnih organa u slučaju "Šarić"
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG