Dostupni linkovi

Obama pozvao Putina da se okrene budućnosti


RSE i agencije

Predsjednik SAD Barak Obama je u petak izjavio da preispituje odnose SAD i Rusije zbog rastućeg broja pitanja o kojima se te dvije zemlje ne slažu, i izrazio žaljenje zbog "djelimičnog uspjeha" svojih nastojanja da predsjednika Rusije Vladimira Putina uvjeri da odustane od "hladnoratovskog mentaliteta".

Obama je na konferenciji za štampu u Bijeloj kući pozvao Putina da "misli na ono što predstoji, a ne na ono što je bilo" u odnosima Rusije i SAD.

Odnosi između dvije supersile jesu nekada bili teški, rekao je Obama, ali je, kako je naglasio, bilo napretka sve dok Putin nije ponovo postao predsjednik. Sada, rekao je Obama, "pojavio se niz novih razlika", uključujući i stavove o ratu u Siriji i o ljudskim pravima.

Odnosi dvije države zaoštreni su pošto su vlasti u Moskvi prošle sedmice odobrile politički azil bivšem službeniku američke Nacionalne sigurnosti Edwardu Snowdenu, kojeg Vašington traži zbog objavljivanja povjerljivih informacija.

Nakon toga, Obama je ove srijede saopštio da otkazuje susret s Putinom koji je trebao biti održan narednog mjeseca u Moskvi.

"Smatram da je posljednja epizoda (sa Snowdenom) samo još jedna među razlikama koje su se pojavile posljednjih mjeseci... i vjerovatno treba da zastanemo, preispitamo kuda to ide Rusija, šta su naši ključni intresi, da odnose podesimo tako da radimo ono što je dobro za Sjedinjene Države, a nadajmo se, i da je dobro za Rusiju", rekao je Obama u petak na konferenciji za novinare.

Američki predsjednik je ocijenio da je Putinov povratak u Kremlj prošle godine donio više ruske retorike koja je antiamerička, "igra se na neke stare stereotipe o hladnoratovskom nadmetanju Sjedinjenih Država i Rusije".

"Gde je to moguće, nastavićemo da sarađujemo s njima (Rusijom), a gdje ima razlika, to ćemo im jasno reći. Nadam se da će vremenom Putin i Rusija priznati da, umjesto nadmetanja za nulti ishod (niko ne dobija-niko ne gubi), ako dvije zemlje sarađuju, vjerovatno mogu donijeti boljitak za oba naroda", zaključio je Obama.

Zvaničnici SAD i Rusije John Kerry i Sergej Lavrov u petak su se suočili u direktnim razgovorima sa problemom pogoršanja bilateralnih odnosa, te potvrdili da će raditi na rješavanju pitanja od zajedničkog interesa, uprkos napetostima nastalim zbog dubokih razlika u pitanima protivraketne odbrane, Sirije i slučaja zviždača Edwarda Snowdena.

Prije početka razgovora sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim u Vašingtonu, američki državni sekretar John Kerry izjavio je da SAD još uvijek dijele interese sa Rusijom, uprkos pogoršanju odnosa.

Ruski ministar Lavrov potvrdio je kako i Moskva smatra da treba pristupiti rješavanju problema zajednički.

Američki predsjednik u petak je na konferenciji za novinare najavio i planove ograničenja američkih programa praćenja, koji su se našli na udaru kritika od slučaja Edwarda Snowdena.

"Imajući u vidu razne zloupotrebe, ispravno je postaviti pitanje o praćenju i kontroli, posebno ako se zna da tehnologija danas preoblikuje svaki aspekt naših života", rekao je Obama.

Obama je najavio korake kojima će da unaprijedi nadzor praćenja i povrati povjerenje javnosti u vladine programe.
XS
SM
MD
LG