Dostupni linkovi

Obama odlučio da se neće sresti sa Putinom


Barack Obama
Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama se neće sresti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom samita grupe 20 najrazvijenijih zemalja početkom septembra u Rusiji, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik Bijele kuće u srijedu.

SAD su planirale da o Obaminoj odluci obavijeste Rusiju iako susret Obame i Putina nije bio planiran.

Do tenzija u odnosima Washingtona i Moskve došlo je nakon što su ruske vlasti prošle sedmice dale privremeni azil bivšem službeniku američkih tajnih službi Edwardu Snowdenu.

Obama je u utorak navačer potvrdio da će prisutvovati samitu ali nije rekao da li će se odvojeni sresti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Američki i ruski zvaničnici ove sedmice počinju razgovore o saradnji u borbi protiv terorizma i analitičari su bili očekivali da bi ovaj sastanak mogao poslužiti kao priprema dvojice predsjednika.

Obama, koji je bio gost u talk šou programu Jaya Lenoa na NBC televiziji, je kazao da prošlonedjeljna odluka o jednogodišnjem azilu za Snowdena oslikava povremeni hladnoratovski mentalitet Kremlja, uprkos saradnji u oblastima kao što je borba protiv terorizma.

Washington je tražio da Snowden, koji je u junu otkrio tajni američki program za nadziranje interneta i telefonskog saobraćaja, bude isporučen radi suđenja zbog odavanja državnih tajni i Obama je odluku o azilu nazvao „razočaravajućom“.

Američki predsjednik je rekao da obavještajni programi za nadziranje ne bi smjeli kršiti ljudska prava.

"Očigledno je da se nakon svega sa gospodinom Snowdenom i otkrivanja povjerljivih informacija postavlja mnogo pitanja, ali ja i dalje vjerujem u ono što sam rekao odmah nakon što se ovo desilo, a to je da su mnogi od ovih programa pokrenuti prije mene. Bio sam malo skeptičan i mislim da bi trebali imati zdravi skepticizam u vezi onoga što radi vlada,” kazao je Obama.

Tokom razgovora sa Lenom, američki predsjednik je rekao da su nedavne prijetnje zbog kojih su zatvorene mnoge ambasade na Bliskom istoku bile veoma značajne.

"Bile su dovoljne značajne da zbog njih preduzmemo svaku predostržnost. Već smo pojačali sigurnost u ambasadama širom svijeta, ali posebno na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi gdje je prijetnja bila i najjača. I kada god vidimo prijetnju za koju mislimo da je dovoljno konkretna da možemo poduzeti neke određene predostrožnosti, mi ćemo to i uraditi,” kazao je on.

Obama nije direktno dgovorio da li su programi za nadziranje pomogli otkrivanju najnovijih prijetnji, ali je naglasio da su i dalje ključno oružje u borbi protiv terorizma:

"Ovo je podsjetnik da je uprkos svemu što smo uradili -- kao što je hvatanje Osame i pritisak na Al Kaidu između Pakistana i Avganistana – ovaj radikalni nasilni ekstremizam još aktivan i moramo spremni."

Američki predsjednik je također kritikovao Rusiju zbog usvajanja nedavnopg zakona kojim se kao krivično djelo tretira širenje materijala o homoseksualcima maloljetnim osobama.
XS
SM
MD
LG