Dostupni linkovi

Snowden dobio privremeni azil, Washington razočaran


Snimak izlaska Edwarda Snowdena iz zgrade moskovskog aerdodroma, 1. avgust 2013.
Snimak izlaska Edwarda Snowdena iz zgrade moskovskog aerdodroma, 1. avgust 2013.
Bijela kuća saopštila je u četvrtak da je "izuzetno razočarana" odlukom ruskih vlasti da odobre azil bivšem službeniku Nacionalne sigurnosti Edwardu Snowdenu.

Porptarol Bijele kuće Jay Carney rekao je da Snowden nije običan uzbunjivač niti disident. On je naglasio da odluka Moskve neće pozitivno uticati na američko-ruske odnose.

Carney je rekao da će Bijela kuća razmotriti da li će samit predsjednika Baracka Obame i Vladimira Putina, koji bi trebalo da bude održan na jesen, biti otkazan.

Odnosi Rusije i Sjedinjenih Država neće trpjeti zbog ovog "relativno beznačajnog" slučaja, izjavio je u četvrtak visoki zvaničnik Kremlja.

"Naš predsjednik je mnogo puta izrazio nadu da ovo neće uticati na karakter naših odnosa", rekao je Putinov pomoćnik, Jurij Ušakov.

Ruski advokat koji pomaže bivšem američkom kompjuterskom obavještajnom analitičaru Edwardu Snowdenu izjavio je u četvrtak da je on napustio moskovski aerodrom na kojem je boravio više od mjesec dana.

Advokat Anatolij Kučerena je novinarima saopštio da je Snowden dobio privremni jednogodišnji azil i da je tranzitnu zonu aerdodroma Šeremetjevo napustio nakon što je dobio potrebne papire.

Tokom intrevjua za rusku državnu televiziju Rusija 24, Kučerena je pokazo skeniranu kopiju certifikata kojim se Snowdenu dozvoljava privremeni azil.

On je kazao da je Snowden s aerodroma otišao u tajno sigurno sklonište:

"Snowden je napustio aerodrom i otišao na sigurno mjesto. Nadam se da ćete primiti ove informacije sa razumijevanjem. Zamolio me da vam se svima zahvalim i nada se da ga razumijete. Sigurnost je vrlo važna stvar za njega."

Sjedinjene Države žele suditi Snowdenu za špijuniranje radi otkrivanja obima američkog nadgledanja interneta i telefonskog saobraćaja.

On se nalazio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma od 23. juna kada je tamo stigao letom iz Hong Konga.

Nakon što je američka vlada poništila nejgov pasoš, on je podnio zahtjev za azil.

Sjedinjene države su tražile od Rusije da isporuči Snowdena ali je to predsjednik Vladimir Putin odbio.

Washington je već rekao da bi davanje azila Snowdenu bilo "vrlo razočaravajuće".

Putin je kazao da je odlučan da ne dopusti da situacija u vezi Snowdena poremeti međusobne odnose.

Ruski predsjednik je ranije također kazao da Snowden može dobiti azil samo ako prestane nanositi štetu Sjedinjenmim državam svojim daljnjim aktivnostima, na šta je Snowden, prema advokatu, pristao.

Snowden je dobio azil samo dva dana nakon što je američki vojnik Bradley Manning osuđen za špijunažu radi odavanja tajni koje je objavio WikiLeaks.
XS
SM
MD
LG