Dostupni linkovi

"Preopterećenje" odnosa Rusije i SAD


Vladimir Putin i Barack Obama na samitu G8 u Sjevernoj Irskoj u junu 2013.
Čak i prije afere Snowden, američko-ruski odnosi su bili u ozbiljnim problemima. Vidi se to i na fotografijama sa susreta Baracka Obame i Vladimira Putina na summitu G8 u Sjevernoj Irskoj u junu. Govor njihova tijela zapravo pokazuje medjudržavnu interakciju.

Američki i ruski predsjednik susreli su se na marginama Summita najrazvijenijih, sjedeći na pozornici uglavnom natmureni i neobično tihi. Za potrebe kamera prisilili su se na nekoliko riječi i nategnuti osmijeh.

Usprkos naporima da na početku prvog Obaminog mandata naprave „reset“, SAD i Rusija ostale su na suprotnim stranama pitanja kakvi su proturaketna odbrana i smanjenje nuklearnog arsenala.

Radili su zajedno na Iranu, Sjevernoj Koreji i nekim drugim globalnim pitanjima. No, vrlo otvoreno su se sukobili na pitanju Sirije.

Od početka rata, u martu 2011.godine, Moskva je podržavala Bashara al-Asada, a Washington je stao na stranu pobunjenika čime je otvorena politička scena najsličnija onoj iz doba Hladnog rata.

Nakon što se Vladimir Putin, u maju 2012.vratio na predsjednički tron, situacija se još više zaoštrila, bolje reći, Moskva se još više zainatila.

Američki je predsjednik objavio da se, tokom Summita dvadesetorice u Moskvi, neće susretati s Vladimirom Putinom. Bijela kuća pojašnjava da su razgovori nakon kojih se nema što objaviti, besmisleni.

Iako se čini da je ta izjava naljutila Putina, jer bi prestižno bilo ugostiti Obamu na svom terenu, nije učinio ni minimalni gest približavanja. Naprotiv:

Rusija je odobrila jednogodišnji azil odbjeglom obavještajnom analitičaru, svjesna da je Edward Snowden najtraženija osoba u Washingtonu. Time je zatvorena svaka cesta za susret dvojice predsjednika, jer ga Bijela kuća ne bi mogla opravdati pred domaćom javnošću.

No, čak i u vrijeme Hladnog rata, Amerikanci su razgovarali sa Sovjetima. Tako će biti i sada, razgovori će se nastaviti, samo ne na predsjedničkom nivou. Prvi u nizu susreta jeste onaj ministara odbrane i vanjskih poslova, u petak u Washingtonu.

Na dnevnom redu su sve teška pitanja: od Snowdena, preko smanjenja nuklearnog naoružanja, do Irana i ljudskih prava. Na ministrima je da učine napor i na svaki način medjudržavne relacije vrate blizu normalnog kolosijeka.

Kada je 2009. tadašnja ministrica vanjskih poslova, Hillary Clinton, zajedno s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, simbolično stisnula veliko crveno dugme na kojem je pisalo RESET, ustanovljena je greška u prijevodu. Neko je tu englesku riječ za „ponovni start“ u Rusiji preveo kao „preopterećenje“.

Četiri i po godine kasnije „preopterećenje“ je izraz koji jasno definira medjusobne odnose Rusije i Sjedinjenih država.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG