Dostupni linkovi

Snoudenov otac se zahvalio Putinu


Russia - A woman watches a footage on her computer, showing the lawyer of fugitive US intelligence leaker Edward Snowden showing his client's one year's asylum permit at Sheremetyevo airport in Moscow on August 1, 2013
Otac Edvarda Snoudena, američkog obaveštajca koji je izneo podatke po kojima američke vlasti prate elektronsku komunikaciju širom sveta, izjavio je da azil koji je njegov sin dobio u Rusiji nema nikakve veze sa najnovijim zahlađenjem odnosa na liniji Moskva – Vašington:

Mislim da smo imali mnoga sporna pitanja u američko – ruskim odnosima i pre otvaranja slučaja Edvarda Snoudena. Zapravo, način na koji je Stejt dipartment igrao u ovom slučaju, pogoršao je neka od pitanja, ali bilo bi pogrešno sugerisati da je Edvard Snouden, ili kako je predsednik rekao ‘29-godišnji haker’, imao uticaja na američko-ruske odnose. Ovo je problem između predsednika, njegovog Stejt dipartmenta i inostranih partnera”.

Lon Snouden se, u intervjuu Rojtersu, zahvalio ruskom predsedniku i ruskom narodu, na spasu koji su dali njegovom sinu, dozvolivši mu azil u toj državi:

"Šta mogu reći, a ja se ne izvinjavam, apsolutno sam zahvalan za gostoprimstvo i ljubaznost ruskog naroda koju su pružili mome sinu. Svako ko ga u ovome podržava to čini, verujem, bez pitanja. Verujem i da se većina Amerikanaca koji se drže činjenica znaju da je Edvard izložen vidu zloupotrebe, što nije u duhu Ustava. Zapravo predstavlja zloupotrebu Ustava”.

Otac odbeglog obaveštajca je isključio mogućnost da se njegov sin pojavi pred sudom u Sjedinjenim Državama:

"Ljudi će reći, ‘zašto ne dođeš natrag i suočiš se sa optužbama’? Ja vam kažem da on radi tačno ono što bi trebalo. Evo kako ja to vidim. Šanse za fer postupak ovde – suštinski ne postoje. Razumete. Pronađite članove porote koji nisu pod uticajem Kongresa ili članova izvršne vlasti. Nisam siguran gde bi ih mogli pronaći”.

Sa sinom nije razgovarao od kako je izazvao internacionalni skandal. A, kako kaže, i ne žuri:

”Ne, nisam. I više bih voleo da ne razgoaramo dok ne budem u mogućnosti da otputujem, vidim se sa njim lice u lice. I radujem se u napred toj mogućnosti. Do tada, koliko sam shvatio, njegova namera je da dalje javno ne govori, da se oporavi od onoga što je prošao u poslednjih osam ili devet sedmica”.

Američki predsednik Barak Obama potvrdio je da će prisutvovati jesenjem sastanku grupe 20 najrazvijinijih zemalja u Sočiju uprkos ruskom odobravanju privremenog azila bivšem američkom obaveštajnom analitičaru Edvardu Snoudenu, koji je u Sjedinjenim državama optužen za špijunažu. Međutim, kako za sada stvari stoje, prema informacijama iz nezvaničnih izvora bele kuće, on se neće sresti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je bio planiran za naredni mesec.
  • 16x9 Image

    Miloš Teodorović

    Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG