Dostupni linkovi

Troje privedeno na protestu u Novom Sadu


Protest na Šodrošu u Novom Sadu, 19.10.2022.
Protest na Šodrošu u Novom Sadu, 19.10.2022.

Protest građana okupljenih protiv izgradnje četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu završen je u sredu predveče, a aktivisti su tablu koja označava radove prefarbali u zeleno i sprejem napisali: "Svi za Novi Sad!" i poskidali nalepnice sa planom mosta.

Aktivisti su tablu koja označava radove prefarbali u zeleno i sprejem napisali: "Svi za Novi Sad!" i poskidali nalepnice sa planom mosta.
Aktivisti su tablu koja označava radove prefarbali u zeleno i sprejem napisali: "Svi za Novi Sad!" i poskidali nalepnice sa planom mosta.

Prethodno je, kako je javio reporter Radija Slobodna Evropa, deo ograde na Šodrošu koji je postavljen za pripremne radove na novom mostu u Novom Sadu srušen u nekoliko manjih incidenata tokom protesta.

Kako se moglo videti na licu mesta, policija je privela troje građana dok su okupljeni pokušavali da uklone građevinsku ogradu postavljenu dan ranije.

Na mesto protesta stigao je i jedan broj pripadnika Žandarmerije. Tamo je bila i policija koja od 18. oktobra obezbeđuje mesto gde su radnici kineske firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) u utorak započeli postavljanje ograde za prve radove.

Na mesto protesta stigao je i jedan broj pripadnika Žandarmerije. Tamo je bila i policija koja od 18. oktobra obezbeđuje mesto gde su radnici kineske firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) u utorak započeli postavljanje ograde za prve radove
Na mesto protesta stigao je i jedan broj pripadnika Žandarmerije. Tamo je bila i policija koja od 18. oktobra obezbeđuje mesto gde su radnici kineske firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) u utorak započeli postavljanje ograde za prve radove

Drugi protest za redom protiv seče šume na obali Dunava zbog buduće izgradnje četvrtog novosadskog mosta počeo je 19. oktobra, nešto posle 16 časova.

"Vlast zloupotrebljava policiju da bi progurala projekat za koji nemaju sve potrebne dozvole", rekao je aktivista Miran Pogačar na početku protesta 19. oktobra.

Ekološki aktivisti rekli su da je policija i tokom noći branila pristup novoograđenom prostoru.

"Zahtevamo od nadležnih da reaguju. Hitno se moraju deeskalirati tenzije izazvane blickrigom policije", saopštio je Ekološki front Novi Sad.

Okupljeni na protestu 19. oktobra
Okupljeni na protestu 19. oktobra

Ta i druge nevladine organizacije za zaštitu životne sredine prethodno su saopštile da su protiv desetoro aktivista koji su se na licu mesta 18. oktobra protivili postavljanju građevinske ograde podnete prekršajne i krivične prijave.

Aktivista Brajan Brković rekao je da se na Šodrošu brani zakon.

"Ovde štitimo prirodu od krupnog kapitala i ne treba nam policija koja bije građane", naveo je Brković na protestu 19. oktobra.

Na toj lokaciji 19. oktobra postavljena je tabla sa podacima o budućem objektu. Navodi se da je u pitanju izgradnja privremenih saobraćajnica sa privremenim mostovima za potrebe građenja mosta preko Dunava, u okviru projekta obilaznice oko Novog Sada sa mostom preko Dunava na trasi državnog puta IIA.

Na tabli su i brojevi katastarskih parcela i brojevi građevinske dozvole koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Novosadski Ekološki front naglasio je da nije protiv izgradnje novog mosta, već da građani žele da vide projektnu dokumentaciju i dozvole pre nego što radovi počnu.

"Ovaj most izmišljen je zbog pritisaka investitora da se novosadsko priobalje pretvori u stanogradnju“, sapštili su Ekološki front i druge ekološke organizacije.

Policija na protestu 19. oktobra
Policija na protestu 19. oktobra

Vlast saopštila da ima dozvole za radove

Radio 021 naveo je 19. oktobra da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao da je većina dokumenata gotova, te da slede idejni projekat mosta i elaborat o zaštiti životne sredine.

"Za ove radove ne postoji potreba za elaboratom uticaja na životnu sredinu", naveo je Vučević.

Član novosadskog Gradskog veća za saobraćaj Aleksandar Kravić rekao je da postoji dozvola za početak pripremnih radova za gradilište novog mosta u Novom Sadu.

"Gradske vlasti imaju lokacijsku dozvolu koja je dovoljna da se potez oko Šodroša, Ribarskog ostrva i Kameničke ade ogradi", rekao je Kravić za agenciju Beta.

Naveo je da je ta dozvola dovoljna da bi se prostor ogradio i počela priprema terena.

Kako prenosi Beta, Aleksandar Kravić rekao je da u ovom trenutku građevinska dozvola ne postoji i da treba da je izdaju preduzeće Putevi Srbije i nadležno ministarstvo.

Protest u Novom Sadu protiv početka izgradnje mosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Državno preduzeće Koridori Srbije, koje je investitor projekta, saopštilo je 19. oktobra da su izdate potrebne dozvole i medijima poslalo kopije tih dokumenata.

Navodi se da je 31. maja 2022. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije izdalo rešenje o privremenoj građevinskoj dozvoli za prvu fazu izgradnje obilaznice oko Novog Sada za izgradnju privremenih mostova sa leve i desne obale Dunava. Dodaje se da je potvrda o prijavi radova za parcele po ovoj građevinskoj dozvoli dobijena 8. jula 2022. godine.

Saopšteno je da je isto ministarstvo 15. septembra ove godine izdalo rešenje o privremenoj građevinskoj dozvoli za drugu fazu izgradnje obilaznice oko Novog Sada na trasi državnog puta za izgradnju privremene saobraćajnice za potrebe građenja mosta preko Dunava.

Precizirano je da je potvrda o prijavi radova za parcele po ovoj građevinskoj dozvoli dobijena 27. septembra.

"Izvođač radova, kompanija CRBC, u skladu sa ugovornim obavezama i dobijenim privremenim građevinskim dozvolama 18. oktobra započeo predviđene aktivnosti na izgradnji privremenih objekata koji će služiti za izgradnju glavnih objekata u okviru ovog projekta", saopštili su, između ostalog, Putevi Srbije.

Aktivisti štite prirodu

Aktivisti za zaštitu životne sredine i pojedini mediji navodili su da je planirano da u zoni Šodroš kod novosadskog Brodogradilišta, preko lokacija Ribarskog ostrva i Kameničke ade prolazi budući četvrti most preko Dunava u Novom Sadu. Kako su isticali, čitav projekat dužine 2.400 metara uključuje vijadukt kroz stambenu zonu u području Bulevara Evrope i pristupne saobraćajnice, koji su sa mostom deo takozvane obilaznice oko Novog Sada.

Ekološke organizacije protiv su mosta na tom potezu tvrdeći da bi njegovom izgradnjom bila uništena priroda, zelene oaze uz reku Dunav, te brojne endemske vrste biljaka i životinja.

Član Gradskog veća Aleksandar Kravić ocenio je da građani koji protestuju nemaju potrebne informacije i da iznose pogrešne argumente.

"Ti ljudi bi trebalo da znaju da je po novom Generalnom urbanističkom planu na tom potezu predviđeno više zelenila nego što ga sada ima", rekao je Kravić.

Opozicija uz građane

Aleksandar Jovanović, predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine i poslanik opozicije, 18. oktobra pozvao je predstavnike u parlamentu “da podrže opravdane zahteve naroda”.

Nebojša Zelenović, šef opozicionog poslaničkog kluba Moramo-Zajedno zatražio je da se o zahtevima građana razgovara u državnoj skupštini.

"Nismo mi protiv mosta, mi smo protiv rešenja koja su protiv zakona", rekao je Zelenović.

Borislav Novaković, poslanik opozicione Narodne stranke, saopštio je 18. oktobra u Beogradu da je sporna izgradnja takozvanog "Kineskog mosta" u Novom Sadu.

"Uvek se primenjuje isti model. Kineska investicija proglašava se za investiciju od nacionalnog značaja, što znači da se od tog momenta na nju ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama", rekao je Novaković.

Glavni izvođač radova na mostu je kineska kompanija CRBC, dok je investitor državna firma Koridori Srbije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u izjavi iz jula 2021. naveo je da se ništa ne radi zbog investitora i napomenuo da će vlasti voditi računa o biodiverzitetu.

Radovi na tom projektu počeli su 11. juna 2022. sečom stabala na Šodrošu. Generalni urbanistički plan Novog Sada usvojen je u julu i u tom dokumentu je nacrt budućeg razvoja grada. Planom je ucrtana izgradnja četvrtog mosta na Dunavu nedaleko od Šodroša, obližnje Kameničke ade, Ribarskog poluostrva i Dunavca.

Protiv te ideje i drugih rešenja koja su predložena GUP-om predato je više od dvanaest hiljada potpisa građana ali je uprkos tome dokument usvojen.

Usvajanje GUP-a pratili su protesti dela građana koji su tražili referendum o tom dokumentu. Aktivisti su tada naveli da nije urađena strateška procena uticaja na životnu sredinu za plan generalne regulacije mosta i prateće infrastrukture.

XS
SM
MD
LG