Dostupni linkovi

Policija privela protivnike gradnje mosta na Dunavu u Novom Sadu


Protest u Novom Sadu protiv početka izgradnje mosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Protest u Novom Sadu protiv početka izgradnje mosta

Radnici kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) postavili su 18. oktobra ograde za gradilište četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu, u čemu im je pomogla interventna policija, koja je privela deset ekoloških aktivista koji su pokušavali da to spreče, jer smatraju da će izgradnjom mosta biti ugrožene zelene oaze uz Dunav.

Tridesetak građana se povuklo u "Šodroš Survivor kamp" koji su napravili u junu, na lokaciji protesta, kako bi sprečili početak radova.

Aktivisti su poručili da ostaju u kampu i da je sada prioritet da se puste privedeni aktvisti, a da će o eventualnim naknadnim akcijama obavestiti javnost.

Građani su zahtevali da radnici firme CRBC, pokažu dozvole za seču šume. Oni tvrde da bi se radovima uništila priroda i time nanela štetu endemskim vrstama ptica i biljaka.

Izvođači počeli sa pripremama terena za radove na obali Dunava u Novom Sadu, uprkos protivljenju pojedinih Novosađana i aktivista, Novi Sad, 18. oktobar 2022.
Izvođači počeli sa pripremama terena za radove na obali Dunava u Novom Sadu, uprkos protivljenju pojedinih Novosađana i aktivista, Novi Sad, 18. oktobar 2022.

Prisutni radnici CRBC nisu želeli da odgovaraju na pitanja novinara.

CRBC je glavni izvođač radova, dok je investitor državna kompanija Koridori Srbije.

Poruke podrške opozicije

Poslanik opozicionog kluba "Moramo-zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je opozicione poslanike da podrže protest u Novom Sadu.

"Narodnim poslanicima je danas mesto uz svoj narod a ne u Skupštini", oceio je Jovanović Ćuta u saopštenju.

Šef opozicionog poslaničkog kluba Moramo-Zajedno Nebojša Zelenović, koji je doputovao u Novi Sad, poručio je u izjavi za medije da aktivisti pokazuju da još ima snage da se bori protiv nepravde.

„Veliki broj ljudi smatra da ovo nije dobra stvar. Tražimo da se stvar zaustavi, da se razgovara o rešenjima. Nismo mi protiv mosta, mi smo protiv rešenje koja su protiv zakona“, rekao je on.

On je dodao da će Šodroš biti tema i u parlamentu.

Više od 50 policajaca obezbeđuje teren, Novi Sad, 18. oktobar 2022.
Više od 50 policajaca obezbeđuje teren, Novi Sad, 18. oktobar 2022.

Poslanik opozicione Narodne stranke u Skupštini Srbije Borislav Novaković izjavio je u obraćanju novinarima u Beogradu da su hapšenja usledila umesto diskusije oko problema.

On je naveo da je most sporan iz pravnog aspekta, jer se sve kineske investicije u Novom Sadu "grade pod okriljem države", navodeći da "država štiti kineske firme tako što ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama".

"Uvek se primenjuje isti model. Kineska investicija se proglašava za investiciju od nacionalnog značaja. Onog momenta kada se proglasi investicijom od nacionalnog značaja, znači da se na nju ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama", kazao je on.

Organizacija "Ekološki front" u Novom Sadu je u ranijem saopštenju navela da neće dozvoliti radove i ako treba "telima će braniti svako drvo, kao što je u javnosti više puta naglašeno".

Grad planira da na tom terenu započne izgradnju još jednog mosta na Dunavu, što deo Novosađana vidi kao loše rešenje. Oni su optužili Grad da prepušta Novi Sad "nezasitim investitorima".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u izjavi iz jula 2021. naveo je da se ništa ne radi zbog investitora i da razume želju javnosti da bude upoznata sa situacijom. On je naveo i da će vlasti voditi računa o biodiverzitetu.

Aktivisti već mesecima borave na mestu planiranih radova, gde u smenama čuvaju područje.

XS
SM
MD
LG