Dostupni linkovi

Propao još jedan pokušaj konstituisanja Skupštine Kosova


Konstitutivna sednica Skupštine Kosova prekinuta je u četvrtak nakon što kandidat Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami nije dobio dovoljan broj glasova za predsednika Skupštine.

Predsednica Republike Kosovo, Atifete Jahjaga, nakon neuspele konstitutivne sednice, odvojeno se sastala sa liderima parlamentarnih politicckih partija.

Ona je istakla da „konstituisanje institucija Kosova je neophodno a kako bi procesi krenuli napred“. Rekla je da su poslanici Skupštine Kosova odgovorni za rešavanje pitanja unutar Skupštine Kosova, pozivajući se na Ustav i zakone zemlje i na poštovanje odluke Ustavnog Suda, stoji u saopsstenju.

Predsednica Jahjaga je rekla da se sastanci održavaju u cilju olakšanja diskusije političkih snaga za spremnost poslanika Skupštine za iznalaženje rešenja za formiranje novih institucija zemlje.

Posebnim sastancima su prisustvovali rukovodioci DPK-a, sa predsednikom Hašim Thači, Srpske liste koju predvodi Slobodan Petrović, parlamentarne grupe Šest plus, DSK, ABK, Nisma, Pokret Vetvendosje/Samoopredeljenje, koju su predstavili Isa Mustafa, Ramuš Haradinaj, Fatmir Limaj i Albin Kurti, i poslanika ostalih zajednica predstavljenih u Skupštinu Kosova.

Predsedavajuća Flora Brovina odmah na početku sednice je dala reč potpredsedniku Demokratske partije Kosova Hajredinu Kuciju da predloži kandidata za predsednika Skupštine.

Kuci je predložio poslanika iz redova PDK-a Arsima Bajramija i glasanje je odmah usledilo. On, međutim, nije dobio dovoljan broj glasova, i predsedavajuća je prekinula sednicu.

Za Bajramija je glasalo 44 poslanika, protiv je bilo 61, 11 poslanika nije glasalo.

“Konstatujem da kandidat nije dobio dovoljno glasova kako bi bio proglašen predsednikom Skupštine. Prema tome, zbog nedovoljnih glasova za kandidata PDK-a koja ima pravo da kandiduje predsednika Skupštine, primorana sam da prekinem ovu sednicu. Poslanici će se pismeno obavestiti o nastavku sednice tokom sledeće nedelje”, kazala je Brovina.

Srpska lista, koja ima devet poslanika, uzdržala se od glasanja, saopštio je predsednik ove liste Aleksandar Jablanović.

"Srpska lista je glasala na osnovu dogovora kojeg smo juče postigli sa predstavnicima Vlade Republike Srbije a to je da nećemo podržati onu opciju koja ima u sebe Samoopredeljenje. Sa druge strane, opcija okupljena oko gospodina Hashima Thacija, tj. PDK, očigledno da nije imala većinu, i glasovi srpskih poslanika ne bi presudno uticali na izbor predsednika Skupštine. Srpska lista će u daljem radu radu učestvovati na način kao i do sada, konstruktivno. Želimo da se izbor što pre desi, da bi se izbegla kriza institucija, i da uđemo u dalje pregovore oko formiranje Vlade na Kosovu. Ono što je za nas bitno, to je da se mi nećemo opredeljivati za to koja je strana najbitnija, mi samo znamo da je naša crvena linija Samoopredeljenje i revizija briselskih pregovora“, kazao je on.

Edita Tahiri, iz redova PDK-a, kazala je da je predsedavajuća sednice ispoštovala pravilnik o radu i da je sednica imala demokratski tok.

"Potrebne su dalje konsultacije kako bi se postigao cilj, a to je konstituisanja organa Kosova“, kazala je Tahiri, dodajući da su sve ovo demokratski procesi, i da kašnjenje u formiranju institucija nije poseban fenomen već proces.

"Važno je da Kosovo kao mlada država sprovodi demokratiju na najbolji način, poštuje zakone države, pravilnik Skupštine, odluke Ustavnog suda, i mislim da dokazujemo visoku političku i demokratsku kulturu“, kazala je Tahiri nakon prekida sednice.

Vjosa Osmani iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK), izjavila je nakon sednice da je dokazano da PDK nema potrebnu parlamentarnu većinu kako bi se institucije formirale. Ona je dodala da je prekid sednice u suprotnosti pravilnika o radu, jer se nije zatražilo mišljenje parlamentarnih grupa u vezi takve odluke.

„Mi smo ipak to ispoštovali i pozivamo predsedavajuću da se slededća sednica pozove što pre a kako se ne bi dalje kasnilo sa formiranjem institucija. Zavisno od toga kako dalje bude tekla situacija, mi imamo planove a kako bi se volja parlamentarne većine postigla. Jasno je da su parlamentarna većina poslanici iz DSK-a, ABK, Inicijativa i Samoopredeljenje, a nadamo se da će predstavnici manjina biti tu“, kazala je Osmani.

Ona je dodala da ono što važno je to da su brojevi na strani opozicionog bloka.

Nakon i ove neuspele konstitutivne sednice, poznavaoci političkih prilika na Kosovu kažu da je u ovom trenutku, neophodno da interveniše predsednica zemlje.

Naim Rashiti, analitičar Balkanske grupe za politiku, kaže za RSE da je sada vreme da reaguje predsednica, u suprotnom, situacija će se samo još više pogoršati.

"Verujem da će predsednica pozvati lidere da političke partije pronađu jedan modus vivendi (dogovor o saradnji uprokos različitim stavovima) o izboru Predsednika Skupštine...Predsednica je čekala da nastupi ova sednica a kako bi se sprovela odluka Ustavnog suda, a ako nema odluke, onda ona treba da interveniše", ocenjuje Rashiti.

"Sada imamo duboku demokratsku, institucionalnu krizu. Ovo što se desilo nije se desilo zbog krivice predsednice, već krivica spada na političke lidere, a predsednica je čekala ovaj trenutak kako bi intervenisala. Nema smisla da se sa ovim stavovima ponovo ide na sledećoj sednici“, kazao je Rashiti.

Prethodni pokušaj

Do ponovnog pokušaja konstituisanja Skupštine u četvrtak je došlo nakon što je Ustavni sud, na zahtev Demokratske partije Kosova (PDK), odlučio da je izbor kandidata opozicionog bloka, Ise Mustafe, od 17. jula, bio neustavan. To je zbog postupka koji je primenjen i zbog sadržaja, jer predsednika Skupštine nije predložila najveća parlamentarna grupa. Sud je time naložio da Skuština mora da završi konstitutivnu sednicu, birajući predsednika i potpredsednike.

Podsetimo, prva konstitutivna sednica Skupštine nakon parlamentarnih izbora od 8. juna, održana je 17. jula. Tom prilikom, 120 poslanika Skupštine nakon verifikovanja mandata, položili su zakletvu, a kada je na dnevni red došlo kandidovanje predsednika Skupštine, u sali je zavladala burna atmosfera.

Na osnovu Ustava Kosova, kandidata za predsednika Skupštine predlaže najveća parlamentarna grupa u Skupštini.

Pobednička partija na izborima, Demokratska partija Kosova (PDK) dosadašnjeg premijera Hashima Thacija sa 37 osvojenih poslaničkih mesta, insistirala je da samo ona ima pravo da kandiduje predsednika Skupštine.

S time se međutim nije složio opozicioni blok, odnosno postizborna koalicija partija koje su do tada uglavnom predstavljale opoziciju - Demokratski savez Kosova, Alijanska za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo (LDK-AAK-Nisma). Iz ovog bloka su tvrdili sa oni imaju pravo da predlože kandidata za predsednika s obzirom da imaju 47 poslanika.

Kada je predsedavajuća sednice, najstarija poslanica iz redova PDK, Flora Brovina dala pravo svojoj partiji da predloži kandidata Agima Veliua za predsednika Skupštine, opozicioni blok je napustio salu, što je doprinelu nedostatku kvoruma. Tada je Flora Brovina prekinula sednicu do daljnjeg.

Međutim, nakon napuštanja sale poslanika PDK-a, u sali su se vratili poslanici LDK-AAK-Nisme i pokreta Samoopredeljenje, a tu su bili i poslanici iz manjinskih redova.

Pokrenut je predlog za smenjivanje Flore Brovine sa mesta predsedavajuće. Rad Skupštine nastavila je najmlađa poslanica Teuta Rugova iz LDK-a, i stavila na glasanje predlog Brovinine zamene. Ona je zamenjenja sa drugom najstarijom poslanicom, Milkom Vujić iz Srpske liste.

Nakon što je preuzela predsedavanje sednicom, Vujić je odmah stavila na glasanje kandidata opozicionog bloka za predsednika Skupštine, Isu Mustafa, koji je tom prilikom bio i izglasan. Sutradan, PDK se obratio Ustavnom sudu uz zahtev da se oceni ustavnost izbora Mustafe na čelo Skuštine.

Nakon odluke Ustavnog suda, nastavak konstitutivne sednice zakazan je za 12. septembar, koja je dan pre odgođena za 18. septembar na zahtev Srpske liste.

Razlog za to je taj što je Srpska lista zatražila dodatne konsultacije sa Beogradom nakon pristupanja pokreta Samoopredeljenje Albina Kurtija opozicionom bloku, kojeg je prvashodno Srpska podržavala.

Na osnovu Sporazuma o principima između Samoopredeljenja i opozicije, predviđa se pregled dijaloga sa Srbijom kao i postignutih sporazuma u Briselu, čime se Srpska lista oštro usprotivila.

U sredu, dan pre nastavka sednice, jasno je poručeno i iz Beograda da Srpska lista neće učestvovati u Vladi Kosova sa onima koji se protive interesima Srba, poput pokreta "Samoopredeljenje".

Međunarodna zajednica na Kosovu upućivala je pozive da poslanici moraju biti konstruktivni i pronaći rešenje za izlazak iz ovog političkog grča.

Međutim, predsedavajuća sednice, Flora Brovina u nedavnom razgovoru za RSE rekla je da su, ukoliko se ne prevaziđe ovaj politički grč, novi izbori jedini izlaz.

XS
SM
MD
LG