Dostupni linkovi

Samoopredeljenje ušlo u opozicioni blok


Albin Kurti
Albin Kurti

Lideri partija Demokratskog saveza Kosova, pokreta Samoopredeljenje, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo potpisali su u sredu koalicioni Sporazum o principima, na osnovu kojeg lideri ovih partija teže da zajednički formiraju vladu tokom predstojećeg mandata. Do toga bi trebalo da dođe nakon izbora predsednika Skupštine u petak.

Albin Kurti, lider Samoopredeljenja je, međutim, rekao da je ovo tek sporazum o principima, te da je za uključenost njegovog pokreta u Vladu potreban još jedan sporazum i unutrašnji referendum u partiji.

Sličan koalicioni sporazum potpisan je i pre tri meseca, nakon izbora, između Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost i Inicijative za Kosovo. Sada je deo ove koalicije i Samoopredeljenje Albina Kurtija.

Potpisani sporazum, po rečima lidera DSK-a Ise Mustafa, ima za cilj izgradnju funkcionalnih institucija na Kosovu, a za dobrobit svih građana Kosova i za interes izgradnje zakonske države.

“Ovaj sporazum nas obavezuje da što pre, i u skladu sa principima parlamentarne demokratije, ustavnim normama i zakonima u zemlji, izgradimo nove institucije. Da se fokusiramo na ekonomski razvoj, na pobećanje zaposlenosti i blagostanje građana. Da se uspostavi otvoreni demokratski dijalog sa srpskom manjinom na Kosovu, radi njihove potpune i ravnopravne integracije. Da se angažujemo za jedan iskreni, dobro pripremljen dijalog, koji će biti fokusiran na pitanja koja su od interesa za Republiku Kosovo”, kazao je Mustafa.

Na osnovu ovog sporazuma, ponovni kandidat za predsednika Skupštine je Isa Mustafa, a kandidat za premijera Ramush Haradinaj. Samoopredeljenje u svoje osnovne principe navodi dijalog sa Srbijom i pregled privatizacije na Kosovu.

Očekivanja Brisela

Lider ovog pokreta, Albin Kurti, je nakon potpisivanja sporazuma kazao da će njegova partija održati i referendum unutar partije oko njihovog učešća u Vladi. On se, međutim, potpisivanjem sporazuma složio sa osnovnim principima tog dokumenta.

“Kada se radi o formiranju nove Vlade, koja će izmeniti Kosovo kako u političkom aspektu tako i u socio-ekonomskom, održaćemo referendum unutar Samoopredeljenja...Ono što smo danas uradili je da smo se nakon tromesečnih razgovora složili da Kosovo preusmerimo u pravcu razvoja, ravnopravnosti, borbe protiv korupcije i slično”, kazao je Kurti.

Za formiranje Vlade i učešće Samoopredeljenja u toj vladi Kurti je kazao da je potreban drugi sporazum.

Za ‘oživljavanje’ ovog koalicionog sporazuma je najpre potrebno da se izabere predsednik Skupštine, na sednici koja je zakazana za petak. Demokratska partija Kosova insistira da ova pozicija pripada njima, a isto tvrdi i opozicija.

Ukoliko za predsednika Skupštine ponovo bude izabran Isa Mustafa iz Demokratskog saveza Kosova, Thacijeva partija navodi da će se ponovo obratiti Ustavnom sudu.

U Sporazumu o principima između DSK-ABK-Inicijativa i pokreta Samoopredeljenje stoji da je dijalog odgovornost Vlade i da će Vlada imenovati pregovarača iz redova Samoopredeljenja, koji će predvoditi ovaj proces.

„Pitanja o kojima se vodi dijalog, kao i okvir dijaloga, usakladiti će se sa svakom stranom potpisnicom ovog Sporazuma o principima i usvojiće se u Skupštini Republike Kosova“, stoji u Sporazumu.

Pre potpisivanja Sporazuma lideri DSK-AZK-Inicijativa sastali su se sa američkom ambasadorkom na Kosovu Tracey Ann Jacobson, kao i sa specijalnim predstavnikom EU Samuelom Žbogarom.

Nakon potpisivanja Sporazuma, predstavnici Evropske unije na Kosovu izrazili su očekivanje da će buduća kosovska Vlada nastaviti da implementira sporazuma koje su Kosovo i Srbija postigli tokom dijaloga u Briselu.

U zajedničkoj izjavi specijalnog predstavnika Evropske unije i šefa kancelarije EU na Kosovu Samuela Žbogara, te šefova misija država članica EU prisutnih na Kosovu, izražava se nada da će nova Vlada Kosova uskoro biti formirana, kako bi se prešlo na rešavanje mnogih izazova sa kojima se suočava Kosovo, kao što su ekonomsko upravljanje, poboljšanje životnog standarda i vladavina prava, nastavak evropske agende i normalizacija odnosa sa Srbijom.

“U ovom kontekstu ističemo veliki značaj konstruktivnog i prema rezultatima orijentisanog nastavka dijaloga uz pomoć EU na političkom i tehničkim nivoima, koji vodi ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ta posvećenost, kao što je jasno navedeno u nedavno parafiranom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, od direktnog je značaja za evropski put Kosova i samim tim itekako u interesu Kosova”, navedeno je u saopštenju, te se dodaje da se od buduće kosovske Vlade očekuje da će nastaviti da implementira sporazume, kao i da će se obavezati i angažovati u nastavku normalizacije odnosa sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG