Dostupni linkovi

Isa Mustafa izabran za predsednika Skupštine Kosova


Skupština Kosova, ilustrativna fotografija
Skupština Kosova, ilustrativna fotografija

Koalicija AAK Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u kojoj su LDK (Demokratski savez Kosova) i Nisme (Inicijativa za Kosovo), uz pokret "Samoopredeljenje" Albina Kurtija i podršku manjinskih partija izabrala je u četvrtak Isu Mustafa iz LDK-a za predsednika Skupštine Kosova.

Isu Mustafa iz LDK-a je na glasanje stavila Milka Vulić iz "Srpske liste". Od 82 prisutna poslanika, 65 je glasalo za. Poslanici PDK nisu prisustvovali glasanju.

Konstitutivna sednica petog saveza Skupštine Kosova prošla je uz mnoge prekide, nesporazume a poslanici kako iz PDK-a, tako i iz opozicionog bloka, LDK-AAK-Nisma, u nekoliko navrata su napuštali salu.

Sednicu su prvobitno predvodile Flora Brovina iz Demokratske partije Kosova, kao najstarija, i Teuta Rugova iz Demokratskog saveza Kosova, kao najmlađa poslanica.

Nakon što su mandati verifikovani i pošto su poslanici položili zakletvu, došto je do nesporazuma oko toga koja je najveća parlamentarna grupa koja treba da predloži kandidata za predsednika Skupštine Kosova.

Dok je PDK insistirao na tome da su oni najveća grupa obzirom da su osvojili 37 poslaničkih mandata, opozicioni blok LDK-AAK-Nisma tvrdili su da oni imaju pravo da predlože kandidata za predsednika s obzirom da broje 47 poslanika, i tako su predložili Isu Mustafa.

Međutim, nakon povratka sa pauze koju je zahtevala Borovina, ona je dala pravo svojoj partiji, PDK-u, da predloži kandidata za predsednika Skupštine, a to je bio Agim Aliu. U tom trenutku opozicioni blok je napustio salu, što je doprinelu nedostatku kvoruma. Tada je Flora Brovina kazala da je rad Skupštine za danas prekinut.

Međutim, nakon napuštanja sale PDK-a, u sali su se vratili poslanici LDK-AAK-Nisme i pokreta Samoopredeljenje, a tu su bili i poslanici iz manjinskih redova.

U međuvremenu, pokrenut je predlog za smenjivanje Flore Brovine sa mesta predsedavajuće. Rad Skupštine nastavila je Teuta Rugova iz LDK-a, i stavila na glasanje predlog Brovinine zamene. Ona je zamenjenja sa drugom najstarijom poslanicom, Milkom Vujić iz Srpske liste.

Nakon što je preuzela predsedavanje sednicom, Vujić je odmah stavila na glasanje kandidata za predsednika Skupštine Isu Mustafa. U sali tada nisu bili prisutni poslanici PDK-a. Za njega je od 85 prisutna poslanika glasalo 65, i time je Mustafa postao nov predsednik Skupštine Kosova.

Ubrzo potom izabrana su i dva potpredsednika, Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja i Duda Balje iz parlamentarne grupe 6+ koja okuplja nesrpske poslanike. Preostala tri potpredsednika biće izabrani na sledećoj sednici Skupštine.

Hajredin Kuci, potpredsednik Demokratske partije Kosova, objavio je kako će Ustavnom sudu poslati zahtev da se razrešI pitanje koja se parlamentarna grupa smatra najvećom, da li predizborna koalicija oko DPK ili postizborna LDK-AAK-Nisma.

XS
SM
MD
LG