Dostupni linkovi

Objavljeni konačni rezultati lokalnih izbora na severu Kosova


Glasačko mesto u opštini Zubin potok, 23. april 2023.
Glasačko mesto u opštini Zubin potok, 23. april 2023.

Centralna izborna komisija Kosova je objavila konačne rezultate lokalnih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu, koji su održani 23. aprila.

Tako je u opštini Leposavić novi gradonačelnik Ljuljzim (Lulzim) Hetimi iz Pokreta Samoopredeljenje, koji je dobio 73,5 odsto osvojenih glasova. Ista partija sa kandidatom Erdenom (Atiq) Atićem je pobedila i u Severnoj Mitrovici sa 66,9 odsto glasova.

Druge dve opštine sa srpskom većinom na severu, Zubin Potok i Zvečan, idu u ruke Demokratske partije Kosova, odnosno u Zubinom Potoku je novi gradonačelnik Izmir (Zeqiri) Zećiri, koji je dobio 52,2 odsto glasova a u Zvečanu Iljir (Ilir) Peci sa 59 odsto osvojenih glasova.

Lokalno srpsko stanovništvo na severu Kosova je bojkotovalo nedeljne izbore na poziv najveće partije koja ih predstavlja – Srpske liste. Bojkot je podržao i zvanični Beograd a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rezultate izbora uporedio sa "okupacijom".

Na osnovu podataka Centralne izbore komisije, na lokalne izbore na severu 23. aprila je izašlo 1.567 birača ili 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Osim nanrednih izbora za gradonačelnike, u Leposaviću i Zvečanu su održani i izbori za Skupštinu opštine.

Tako je u Leposaviću Pokret Samoopredeljenje osvojio 15 odborničkih mandata a Demokratska partija Kosova dva. Dva mandata je dobila i Partija kosovskih Srba iako je lider te stranke Aleksandar Jablanović uoči izbora rekao da se povlači a svoje pristalice pozvao na bojkot.

U Zvečanu je Demokratska partija Kosova osvojila je 11 odborničkih mesta u Skupštini opštine, dok je Pokret Samoopredeljenje osvojio osam.

Premijer Kosova Ajbin (Albin) Kurti i predednica Kosova Vjosa Osmani su za malu izlaznost na nedeljnim lokalnim izborima optužili Beograd, odnosno da je vodio kampanju bojkota.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je za RSE nakon lokalnih izbora na severu poručila da treba voditi računa o pravima i interesima svih zajednica koje žive u tom regionu.

Takođe, zapadne zemlje su nakon izbora izrazile žaljenje što nisu svi uzeli učešće u izbornom procesu, te pozvali na realizaciju sporazuma Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

XS
SM
MD
LG