Dostupni linkovi

Zemlje Kvinte pozivaju na demokratsko rešenje na severu Kosova


Zgrada opštine Leposavić. Ovo je jedna od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova u kojoj su 23. aprila održani lokalni izbori.
Zgrada opštine Leposavić. Ovo je jedna od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova u kojoj su 23. aprila održani lokalni izbori.

Zemlje Kvinte su izrazile zabrinutost zbog aprilskih lokalnih izbora na severu Kosova uz ocenu da oni ne predstavljaju dugoročno stabilno političko rešenje za opštine ne severu, jer ih je bojkotovala srpska zajednica.

Zemlje Kvinte čine Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo.

U zajedničkom saopštenju su 19. maja pozvale strane "da hitno rade na obezbeđivanju stabilne, reprezentativne i participativne demokratije u ovim opštinama".

Ukazuju da proces stupanja na dužnost novih gradonačelnika predviđa da se položi zakletva u opštinskim zgradama ali podvlače da „ne treba preduzimati akcije ili inicijative koje ne služe narodu ili povećavaju tenzije“.

"Od svih uključenih strana se traži da se uzdrže od upotrebe sile ili preduzimanja radnji koje podstiču tenzije ili podstiču sukob", navodi se u saopštenju.

Kvinta navodi da pruža podršku dijalogu Kosova i Srbije kojim posreduje EU, te, istakla potrebu za hitnim napretkom oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu – su održani 23. aprila nakon što su gradonačelnici iz najveće partije kosovskih Srba, Srpske liste, podneli ostavku novembra prošle godine.

Oni su se na taj korak odlučili kako bi sprečili Vladu Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Pripadnici srpske zajednice su aprilske izbore bojkotovali i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Međunarodna zajednica je priznala legalnost ovih izbora, uz žaljenje što partije iz srpske zajednice nisu uzele učešće.

Međutim, iz Evropske unije su ocenili da je bio mali odziv birača na izborima, te da ti izbori nisu "dugoročno rešenje".

Pozvali su Kosovo i Srbiju da pronađu političko rešenje u okviru kog bi se Srbi vratili u kosovske institucije.

EU posreduje u dijalogu koji dve strane vode o normalizaciji odnosa.

XS
SM
MD
LG