Dostupni linkovi

Nova banka kupila Sberbanku Banjaluka


Građani čekaju u redu ispred poslovnice Sberbanke u Banjaluci, 28. februara 2022.
Građani čekaju u redu ispred poslovnice Sberbanke u Banjaluci, 28. februara 2022.

Nova banka, u vlasništvu kompanije MG Mind iz Mrkonjić Grada, kupila je Sberbanku Banjaluka, saopćio je u srijedu, 2. marta zamjenik direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput.

"Proces je počeo u ponedjeljak. Nije bilo jednostavno nikako u krizi i zbog sankcija. Uspjeli smo naći strateškog partnera. Od sutra banka ima novog vlasnika", dodao je Šuput.

Direktor Nove Banke Siniša Adžić zahvalio je Vladi i Agenciji za bankarstvo ovog entiteta u BiH za napore koje su učinili prethodnih dana po pitanju Sberbanke.

"Kao najveća banka u Republici Srpskoj osjetili smo odgovornost i potrebu da se uključimo u ovaj proces i drago mi je da smo kupili akcije Sberbanke. Sberbanka je kvalitetna banka sa sposobnom upravom i dobrim ljudima", rekao je Adžić.

Ministrica finansija Srpske Zora Vidović zahvalila je Agenciji za bankarstvo RS koja je brzo reagovala i Novoj banci koja je odlučila da kupi Sberbanku i kazala da finansijsko tržište u RS ostaje stabilno.

ASA Banka kupila je Sberbank BH u Federaciji BiH 1. marta. Radi se o domaćoj banci koja poslovnice ima na teritoriji entiteta Federacija BiH.

Dva dana ranije, agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske preuzele su upravljanje nad dvije Sberbanke u BiH.

Hrvatska poštanska banka u većinskom državnom vlasništvu kupila je za 71 milion kuna (9,5 miliona eura) Sberbank Hrvatska.

Najveći ruski kreditor Sberbanka saopćila je u srijedu, 2. februara da napušta gotovo sva evropska tržišta, kriveći veliki odljev gotovine i prijetnje svom osoblju i imovini nakon ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija koje su uslijedile.

XS
SM
MD
LG