Dostupni linkovi

Entitetske agencije preuzele upravljanje Sberbankom u BiH


Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavila je u nedjelju, 27. februara da preuzima upravljanje Sberbankom BiH sa sjedištem u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu je rečeno da to znači da će Agencija postaviti novu upravu koja će upravljati bankom.

“Građani nemaju razloga za brigu. Mi smo procijenili da dalje čekanje može dovesti u rizik ovu banku u BiH koja odlično posluje i željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a I ovako čuvamo depozite", kazao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

On je pozvao građane da imaju vjeru u sistem.

"Stvara se nepotrebna panika i osjećaj da se nešto dešava, kada vidite veliki red ljudi. Klijenti mogu tražiti svoj novac, banka i bankomati će raditi normalno, online servisi će raditi normalno", rekao je Mahmuzić.

A u Republici Srpskoj, drugom bh. entitetu, upravljanje Sberbankom preuzela je Agencija za bankarstvo Republike Srpske, rekao je za Radio televizija Republike Srpske Srđan Šuput, zamjenik direktora Agencije.

Kako je rekao, Zakon daje mogućnost da se u ovakvim situacijama oduzmu glasačka prava i prebaci upravljanje bankom na Agenciju za bankarstvo RS.

Među građanima u Sarajevu u petak, 25.februara je vladala zabrinutost u vezi sa poslovanjem Sberbanke u Bosni i Hercegovini, nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije Rusiji, koje se mahom odnose na bankarski sektor i pojedince.

Sberbank u BiH ima dvije registrovane banke. Jedna je Sberbank BiH sa sjedištem u Sarajevu i djeluje na području entiteta Federacija BiH, a druga sa sjedištem u Banjaluci, Sberbank A.D.

Nadzor nad bankom u Sarajevu vrši Agencija za bankarstvo FBiH, a nadzor nad bankom u Banjaluci Agencija za bankarstvo RS.

Obje banke su u vlasništvu Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču. Radi se o bankarskoj grupaciji koja je 100 posto u vlasništvu Sberbank Rusije, navodi se na stranici Sberbank A.D. Banjaluka.

Ruska državna Sberbanka je prodala svoje banke u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj početkom novembra 2021. Godin. Naveli su da žele da smanje svoje geografsko prisustvo u Centralno-istočnoj Evropi, kako bi se fokusirali na ključna tržišta.

Sberbank Europe je 3. novembra 2021. potpisala ugovor sa AIK Bankom a.d. Beograd iz Srbije, Gorenjskom bankom dd, Kranj iz Slovenije i Agri Europe Ciprus Limited.

U okviru ugovora su prodate "kćerke banke" u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH dd Sarajevo i Sberbank ad Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank dd), Mađarskoj (Sberbank Magiarorszag Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija ad Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka dd).

Ukupna vrijednost novca u opticaju ovih banaka je bila 7,329 milijardi eura, 162 ekspoziture i oko 600.000 klijenata.

Zatvaranje transakcije, tada je navedeno, biće završeno u 2022. godini.

XS
SM
MD
LG