Dostupni linkovi

NBS: Sberbank Srbija likvidna i dobro kapitalizovana


Ilustracija
Ilustracija

"Sberbank Srbija je visoko likvidna i dobro kapitalizovana, a osnovni izvori njenog finansiranja obezbeđeni su na domaćem tržištu", navela je Narodna banka Srbije (NBS) u saopštenju od 28. februara.

Nakon upozorenja Evropske centralne banke da Sberbank Europe AD i njene podružnice u Hrvatskoj i Sloveniji "propadaju ili će verovatno propasti", iz NBS kažu da se navedene odluke "ni u kom slučaju ne odnose na Sberbank Srbija".

"U tom smislu stabilnost i sigurnost poslovanja svih banaka u Srbiji, kao i štednih depozita su u potpunosti očuvani", naveli su iz NBS.

Sberbank Srbija je deo Sberbank Europe grupacije.

Kako stoji u saopštenju, NBS prati i analizira situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na domaćem i međunarodnom tržištu, posebno sada u uslovima pojačane geopolitičke neizvesnosti izazvane invazijom na Ukrajinu.

Ukoliko se neki problemi pojave, navode, Narodna banka Srbije na raspolaganju ima niz instrumenata i regulatornih mera kojima može da reaguje brzo i obezbedi likvidnost.

"Na poslovanje Sberbank Srbija dodatno će pozitivno uticati i činjenica da je, postupajući u prethodnom periodu po zahtevu Agroindustrijsko komercijalne banke - AIK banke ad Beograd, Narodna banka Srbije toj banci dala prethodnu saglasnost za sticanje vlasništva u Sberbank Srbija", kažu iz NBS i navode da je trenutno u toku finalizacija procesa promene vlasništva u Sberbank Srbija ad Beograd.

Prema ranijim istraživanjima Radija Slobodna Evropa (RSE), ruska državna Sberbanka povukla se iz Srbije u svojoj, prema ocenama zvaničnika banke, najuspešnijoj godini, 2021.

Ova banka je prodala svoje operacije i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj.

U obrazloženju odluke o povlačenju Sberbanka je navela da želi da smanji svoje geografsko prisustvo u Centralno-istočnoj Evropi, kako bi se fokusirala na ključna tržišta i istražila nove poslovne modele.

U regionu Sberbanka pod prismotrom

Nakon upozorenja Evropske centralne banke vezano za poslovanje Sberbanke, Hrvatska narodna banka (HNB) saopštila je 28. februara da je za Sberbank d.d. proglašen dvodnevni moratorijum nakon kojeg će se odlučiti o sledećem koraku.

Do tada će hrvatski građani i preduzeća koji imaju novac u toj banci moći raspolagati s iznosom do 7.280 kuna (nešto manje od 1.000 evra) dnevno, saopštila je HNB.

Poslednjih dana primećen je pojačan interes građana za povlačenjem depozita iz Sberbank Hrvatska, a pred poslovnicama te banke zabeleženi su i manji redovi.

Sberbank Hrvatska u posebnom saopštenju ovim povodom "izražava žaljenje zbog ove neugodne situacije s kojom se u ovom trenutku suočavaju klijenti, poslovni partneri i zaposlenici".

Slična situacija je i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Tako je Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavila u nedelju 27. februara, da preuzima upravljanje Sberbankom BiH sa sedištem u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

"Građani nemaju razloga za brigu. Mi smo procijenili da dalje čekanje može dovesti u rizik ovu banku u BiH koja odlično posluje i željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a I ovako čuvamo depozite", kazao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

A u Republici Srpskoj, drugom bh. entitetu, upravljanje Sberbankom preuzela je Agencija za bankarstvo Republike Srpske, rekao je za Radio televizija Republike Srpske Srđan Šuput, zamenik direktora Agencije.

Kako je rekao, Zakon daje mogućnost da se u ovakvim situacijama oduzmu glasačka prava i prebaci upravljanje bankom na Agenciju za bankarstvo RS.

Pored toga, i poslovnice Sberbank u Sloveniji od 28. februara su zatvorene, a usluge te banke ograničene su na kartično poslovanje, dok su dnevne isplate limitirane zbog posledica ruskog napada na Ukrajinu.

Portfolio Sberbanke

Sberbanka je, kako se navodi na sajtu, vodeća banka u Rusiji, koja poseduje najveću bankarsku mrežu u toj zemlji - čini je 14.200 ekspozitura.

Sberbank Europe je prisutna na osam tržišta u Centralnoj i Istočnoj Evropi; u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Nemačkoj.

Osnivač Sberbank i ujedno najveći akcionar banke je Centralna banka Rusije, koja poseduje većinski deo kapitala.

XS
SM
MD
LG