Dostupni linkovi

ASA banka kupila Sberbank BH sa sjedištem u Sarajevu


Zgrada Sberbanke BH u Banjaluci (ilustrativna fotografija)

ASA Banka kupila je Sberbank BH u Federaciji BiH, objavila je Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBiH) na konferenciji za novinare u utorak navečer, 1.marta.

Radi se o domaćoj banci koja poslovnice ima na teritoriji entiteta Federacija BiH.

"Zaključno s 1. martom 2022. godine finaliziran je model za trajno pitanje poslovanja Sberbanke BH sa Sberbank Europe AG na domaće društvo ASA Finance dd Sarajevo", kazao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

Agencija za bankarstvo FBiH odredila je vrijeme za usklađivanje poslovanje u roku od 48 sati, počevši od 2. marta 2022. godine.

Dva dana ranije, Agencija za bankarstvo Federacije BiH je preuzela upravljanje nad Sberbank BiH.

Tada je rečeno da je procijenjeno da dalje čekanje može dovesti u rizik ovu banku u BiH.

Sberbank u BiH ima dvije registrovane banke. Jedna je Sberbank BiH sa sjedištem u Sarajevu i djeluje na području entiteta Federacija BiH, a druga sa sjedištem u Banjaluci, u entitetu Republika Srpska, Sberbank A.D.

Istovremeno, Vlada Republike Srpske je 28.februara najavila da preuzima vlasništvo nad Sberbankom A.D.Banjaluka.

Iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske su za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavili 1.marta da će Sberbanka A.D. sa sjedištem u Banjaluci u narednih 48 sati raditi u izmijenjenom režimu rada kako bi se proveo postupak restrukturiranja. Nakon tog roka, kažu u Agenciji, banka će raditi u punom kapacitetu.

Banjalučka Sberbanka obavijestila je klijente da će isplaćivati gotovinu u iznosu do 1.000 maraka (500 evra) u toku radnog vremena. Zahtjevi za isplatu preko tog iznosa biće realizovani u periodu od 48 do 72 sata.

Iz Agencije za bankarstvo RS saopšteno je da su restrukturiranjem Sberbanke A.D. zaštićeni deponenti koji imaju osigurane depozite, zaštićena sredstva i druga imovine klijenata, te izbjegnut veći štetni uticaj na finansijsku stabilnost“, navode u Agenciji za bankarstvo RS.

Banjalučka Sberbanka će poslovati i pod novim imenom, a u Vladi RS su poručili da je cilj preuzimanja vlasništva nad tom bankom - da se finansijski sistem održi stabilnim.

Nakon uvođenja rigoroznih sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, ispred poslovnica Sberbanke u oba entiteta danima su gužve, građani žele podići novac i zatvaraju račune, te odlaze u druge banke.

Obje banke su u BiH su bile u vlasništvu Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču. Radi se o bankarskoj grupaciji koja je 100 posto u vlasništvu Sberbank Rusije.

Ruska državna Sberbanka je prodala svoje banke u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj početkom novembra 2021. godine. Naveli su da žele da smanje svoje geografsko prisustvo u Centralno-istočnoj Evropi, kako bi se fokusirali na ključna tržišta.

Sberbank Europe je 3. novembra 2021. potpisala ugovor o prodaji sa grupacijom koju čine AIK Banka a.d. Beograd iz Srbije, Gorenjska banka dd, Kranj iz Slovenije i Agri Europe Ciprus Limited.

Ugovorom je predviđeno da grupacija kupi Sberbanke u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Od potpisivanja ugovora, do sada je došlo do preuzimanja vlasništva jedino nad Sberbankom u Srbiji 28. februara.

XS
SM
MD
LG