Dostupni linkovi

Sberbank Hrvatska sanirana prodajom Hrvatskoj poštanskoj banci


Ljudi stoje u redu za podizanje novca sa bankomata u Sberbanci u Sankt Peterburgu, Rusija, petak, 25. februara 2022.

Hrvatska poštanska banka u većinskom državnom vlasništvu kupila je za 71 milijuna kuna (9,5 milijuna eura) Sberbank Hrvatska, čime je – ocjenjuju u hrvatskoj Vladi i Hrvatskoj narodnoj banci – izbjegnuta likvidacija te banke i prestala potreba da štediše Sberbank Hrvatska nastave sa podizanjem svojih uloga u toj banci.

Odluka je donesena u suglasnosti sa Europskom bankovnom unijom i njenim Jedinstvenim sanacijskim odborom, a potvrdila ju je i Europska komisija..

„Banka će nastaviti poslovati normalno, a njeni štediše i klijenti moći će normalno funkcionirati. Vrlo brzo smo uspjeli smiriti situaciju banke koja ima 8,23 milijadi kuna depozita, a ukupnu imovinu od preko 11 milijardi kuna. Ne postoje više rizici za štediše u ovoj banci“, poručio je premijer Andrej Plenković 2. ožujka na posebnoj konferenciji za novinare u hrvatskoj Vladi.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pojasnio je da je brza brodaja, i na taj način sanacija banke bila jedini način da se izbjegne njena likvidacija.

„Likvidacija bi značila da se isplaćuje osigurane depozite, što bi bio trošak od 3,8 milijardi kuna. To bi značilo da bio velik dio depozita poduzeća i velik dio neosiguranih depozita također bio izgubljen. To bi bila značajna ekonomska šteta u visini od 8 milijardi kuna. Ovim spajanjem to je spriječeno. Sada su svi depoziti sigurni, kako građana, tako i korporativnog sektora“, ocijenio je Vujčić.

Na novinarsko pitanje guverner Vujčić pojasnio je i koja je pozicija srbijanske AIK banke u vlasništvu Miodraga Kostića, koja je bila u procesu kupnje Sberbank Hrvatska.

„AIK banka je već bila u procesu licenciranja, međutim u ovakvim izvanrednim okolnostima nije bilo mogućnosti da se taj proces licenciranja završi na tako brzi način da bi oni to mogli realizirati. S njima se kontaktiralo, njima je sve jasno i ne očekujem da će biti problema s njima,“ kazao je guverner Vujčić.

Kako je izvijestio guverner, od prošlog četvrtka 24. veljače i uvođenja sankcija Rusiji od strane EU-a i SAD-a, građani i poduzeća su iz hrvatske podružnice Sberbanke podignuli više od 200 milijuna eura.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) je u ponedjeljak 28. veljače objavila da Sberbank Europe d.d., Sberbank Hrvatska i Sberbank Slovenija “propadaju ili će vjerojatno propasti”, i o toj ocjeni je obavijestila Jedinstveni sanacijski odbor Europske bankovne unije.

Hrvatska narodna banka je odmah donijela odluku o dvodnevnom moratoriju poslovanja Sberbank Hrvatska . Taj moratorij je istekao 1. ožujka u ponoć, a prije toga objavljena je odluka o pokretanju postupka sanacije nad tom bankom.

Slovenski mediji objavili su da je slovenska Gorenjska banka, u većinskom vlasništvu AIK banke Miodraga Kostića, objavila u ponedjeljak 1. ožujka da je u trenutnoj situaciji "nastavak postupka" preuzimanja banke Sberbank Slovenija "neizvediv".

Ona je u studenom prošle godine potpisala kupoprodajni ugovor Sberbank Slovenija, ali transakcija još nije bila realizirana jer se čekala odluka regulatora, slovenske središnje banke (Banka Slovenije). Sberbank Slovenija je također jedna od nacionalnih podružnica Sberbanka za koju je Europska središnja banka ocijenila 28. veljače “da propada ili će propasti.”

Sberbank Europe je početkom studenoga prošle godine izvijestila o prodaji svojih podružnica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji beogradskoj AIK Banci, slovenskoj Gorenjskoj banci i Agri Europe Cyprus Limitedu.

XS
SM
MD
LG