Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija traži dobru volju Grčke


Suveniri sa motivima Makedonije, ilustracija

Posrednik Ujedinjenih nacija u sporu između Makedonije i Grčke o imenu države Metju Nimic, koji od danas boravi u dvodnevnoj poseti Makedoniji, optimista je oko novih razgovora i njegovih predloga za ime. U Vladi Makedonije slažu se da je pravo vreme za rešenje.

Prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Nimic će se sutra sastati sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim i premijerom Zoranom Zaevim, a nakon razgovora sa šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim, predviđeno je obraćanje medijima. Nakon toga, planirano je da se Nimic sastane i sa liderima VMRO DPMNE Hristijanom Mičkoskim i Demokratske unije za integraciju Alijem Ahmetijem.

Po dolasku u Makedoniju, Nimic je kratko izjavio da očekuje uspešnu posetu:

"Imali smo dobre sastanke u Atini. Nadam se da ćemo imati dobre susrete i ovde. Sa nestrpljenjem očekujem sastanke sa predstavnicima vlasti i drugim rukovodećim figurama", rekao je Nimic.

Nimic očekuje uspešnu posetu
Nimic očekuje uspešnu posetu

Portparol makedonske Vlade Mile Bošnjakovski s na današnjoj pres konferenciji složio sa očekivanjima medijatora - da je pravo vreme za rešenje:

"Više puta smo rekli da je sada pravo vreme za nalaženje rešenja. Postoji i politička volja i građenje odnosa sa Republikom Grčkom koji su na višem nivou", prokomentarisao je Bošnjakovski.

Nimic dolazi u Skoplje nakon dvodnevne posete Atini, gde se sastao sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom. Posle susreta,izjavio je da je vreme za donošenje odluka i da kod obe strane postoji volja za postizanje dogovora.

"Slušao sam veoma pažljivo ministra Kodzijasa i njegove kolege. Imaju neke ideje i one trebaju biti razmotrene. Sada ću čuti šta imaju u Skoplju. Zaista je vreme da dve strane konačno postignu saglasnost", istakao je Nimic.

Ministar Kocijas prethodno je, u intervjuu za grčku državnu televiziju, najavio da će Grčka sredinom februara dostaviti Makedoniji sporazum u četiri tačke, koje se odnose na predloge o imenu, iredentizmu, međunarodnim i regionalnim odnosima Makedonije i merama za pozitivnu agendu.

Na to je reagovalo makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova, ističući da javno saopštavanje krajnjih pozicija može smanjiti prostor za razgovore.

"Sa naše strane postoji dobra volja za uzajamno prihvatljivim rešenjem koje će poštovati interese, dostojanstvo i identitet oba naroda. Da bi došli do rešenja, biće neophodna dobra volja i druge strane", navodi se u saopštenju.

Nakon susreta sa Nimicem, Kocijas je pojasnio da taj sporazum neće biti "uzmi ili ostavi", već da će Makedonija imati mogućnost da interveniše svojim predlozima.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG