Dostupni linkovi

Zaev: Makedonija će promijeniti ime aerodroma zbog Grčke


Zoran Zaev i Aleksis Cipras prilikom susreta u Davosu

Autoput “Aleksandar Veliki”, koji spaja makedonsko-srpsku sa makedonsko-grčkom granicom, će se preimenovati u autoput “Prijateljstvo”, a naziv će promeniti i skopski aerodrom “Aleksandar Veliki”, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev posle susreta sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom u švajcarskom Davosu.

“Mi nemamo iredentističke aspiracije prema našem susedu”, dodao je.

Cipras je istakao da će podržati procedure koje je grčka vlada prethodno suspendovala, odnosno kandidaturu Makedonije u Jadransko-jonskoj inicijativi i promociju ratifikacije druge faze Dogovora o stabilizaciji i pridruživanju u grčkom parlamentu. Cipras je naglasio da traže rešenje o imenu “Erga omnes”, odnosno za sve upotrebe. Prema njegovim rečima, primarna je borba protiv iredentizma, kao i garancije da se neće ostaviti prostora za slične probleme u budućnosti. “Obojica želimo da rešimo naše razlike pragmatizmom i odgovornošću”, dodao je Cipras.

Dvojica premijera su rekla da su se saglasili da intenziviraju proces u UN o pronalaženju rešenja spora o imenu.

Inače, za narednu sedmicu je najavljeno da će medijator UN u sporu o imenu Metju Nimic posetiti Makedoniju i Grčku. Na poslednjoj rundi razgovora koja se održala 17. januara u Njujorku, Nimic je izašao sa setom sugestija i predloga i istakao je da će u narednom periodu doći u obe zemlje da čuje njihove stavove o tome.

U međuvremenu, makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će se u subotu održati koordinacija o predloženom okviru medijatora Metjua Nimica. Na tom susretu, koji će se održati na inicijativu Ministarstva, prisustvovaće i predsednik države Gjorge Ivanov, premijer Zoran Zaev, kao i lideri Demokratske Unije za integraciju Ali Ahmeti i opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski.

XS
SM
MD
LG