Dostupni linkovi

Umereni optimizam u Makedoniji i Grčkoj oko pregovora


Skoplje: Lideri suzdržani zbog pregovaračkog procesa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Skoplje: Lideri suzdržani zbog pregovaračkog procesa

Autor: Frosina Dimeska

U Skoplju je državni i politički vrh Makedonije razgovarao o okvirnom predlogu medijatora UN-a Metjua Nimica za rešenje spora sa Grčkom o imenu, ali detalje nisu hteli da otkriju kako bi dali šansu pregovaračkom procesu.

Premijer Zoran Zaev rekao je kako "ovaj proces zahteva uključivanje, predanost i političku odgovornost u izgradnji nacionalnog konsenzusa u Republici Makedoniji".

"Rešavanjem bilateralnog spora koji traje 25 godina nastojimo da obezbedimo napredak i integraciju Republike Makedonije u EU i NATO, kao i zaštitu nacionalnih interesa i dostojanstva našega naroda. Da bi se ostvarili ti ciljevi, potrebna je uključenost Vlade, opozicije, predsjednika države, kao i pravovremene i objektivne informacije za građane Makedonije ", rekao je Zaev, koji je odbio komentarisati pozicije Grčke, ali je izrazio optimizam.

Predsednik Gjorge Ivanov ponovio je da je ostao realista s iskustvom.

"Dogovorili smo da ne otkrivamo pojedinosti o Nimicovim idejama kako bismo mogli da razgovaramo s njim objektivno i da nema pritisaka i nagađanja svih strana", rekao je Ivanov.

Više detalja nije dao ni lider opozicione VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski, koji je rekao da je predstavljen Nimicov prijedlog, koji je, kako je dodao, više ili manje, bio poznat javnosti. Od ovog trenutka, celim procesom u ovom sporu upravlja vlada, rekao je Mickoski, a na pitanje novinara da li to znači da se distancira od pregovora, odgovorio je "ne".

"To je vaš zaključak, naprotiv, danas smo imali informativni sastanak, bilo bi dobro kako proces bude napredovao da dobijamo informacije, jer je od ovog trenutka nadalje odgovornost normalno na vladi", rekao je Mickoski.

Predsednik DUI-a Ali Ahmeti kvalificirao je sastanak kao jedan od najplodnijih koji su imali u vezi s događajima u zemlji.

"Mislim da je ovo početak kraja važnog procesa za našu zemlju. Vrlo je važno da država bude dio NATO-a i Evropske unije u miru i održivoj stabilnosti i u budućnosti će o svim događajima javnost na vreme biti obaveštena i ne želim da naštetim procesu dajući detalje", rekao je Ahmeti.

Prethodno je u subotu grčki premijer Aleksis Cipras informisao lidere grčkih stranaka o razgovorima sa Zaevim i događajima vezanim za spor oko imena. On je u obraćanju grčkoj javnosti sinoć kasno rekao da se slaže da u idućem periodu, uz patriotsku odgovornost, nastavi raditi na uzajamno prihvatljivom rešenju.

Cipras je ponovio stav da rešenje treba da bude naziv sa geografskom ili vremenskom odrednicom i objasnio da to znači naziv koji će biti za upotrebu i u međunarodnim odnosima i za unutrašnju upotrebu, a njegovu izjavu niko od makedonskih lidera nije želeo da komentariše da ne našteti pregovaračkom procesu.

Cipras je rekao da je liderima opozicionih stranaka objasnio je da je ove godine otvorio prozor za moguće rešenje, jer, kako je istakao, novo političko vođstvo Makedonije koje predvodi Zaev pokazuje volju za pregovore, te je donekle povučena iredentistička retorika prethodnih vlada.

Što se tiče razgovora sa liderima grčkih političkih stranaka i njegovoj želji da se postigne široki nacionalni konsenzus, grčki premijer je rekao da su razmenili mišljenja i izrazili nadu da se može naći zajednički jezik.

"Mislim da smo s većinom imali iskren i odgovoran razgovor koji bi mogao dovesti do preklapanja političkih pozicija i šireg konsenzusa ako se postigne dogovor", naglasio je Cipras.

Metju Nimic je nakon poslednjeg kruga pregovora o pitanju imena 17. januara u Njujorku izjavio je da je rešenje na vidiku.

Neki eksperti, međutim, smatraju da će se u Makedoniji teško doći do nacionalnog konsenzusa oko ovog pitanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG