Dostupni linkovi

Nimic sutra u Skoplju o rešavanju spora oko imena


Po ranijim tvrdnjama medija, Nimic dostavio pet verzija predloga za izmenu naziva
Po ranijim tvrdnjama medija, Nimic dostavio pet verzija predloga za izmenu naziva

Posrednik Ujeidnjenih nacija u pregovorima Makedonije i Grčke u sporu oko naziva Makedonije Metju Nimic razgovaraće sutra u Skoplju sa makedonskim vlastima i opozicijom o inicijalnom okviru za prevazilaženje razlika, prenosi Beta.

Kako je najavilo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije, Nimic će se sresti sa premijerom i predsednikom Makedonije Zoranom Zaevom i Đorđem Ivanovim, šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim, liderom najveće opozicione partije VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim i liderom vodeće partije Albanaca u Makedoniji DUI Alijem Ahmetijem.

Veteran američke diplomatije u Skoplje dolazi iz Atine gde je o idejama za rešavanje spora sa imenom Makedonije razgovarao sa tamošnjim ministrom spoljnih poslova i predstavnikom opozicije.

Nakon sastanka sa šefom grčke diplomatije Nikosom Kocijasem, Nimic je oceno da je sada pravi trenutak za rešavanje spora i donošenje odluka.

Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantsku integraciju Makedonije.

Po ranijim tvrdnjama medija, Nimic je dostavio pet verzija predloga za izmenu naziva Makedonije, ali po najnovijim izjavama zvaničnika grčke vlade i opozicione desnice, težište Nimicove ideje je da se nađe način da Makedonija uprkos sporu s Grčkom stupi u NATO i da počne pregovore o prijemu u EU kao deo "zapadnobalkanske šestorke", o čemu će Brisel iduće nedelje objaviti celovitu strategiju.

XS
SM
MD
LG