Dostupni linkovi

Nestašica zaštitnih maski u Srbiji


Mladić nosi zaštitnu masku
Mladić nosi zaštitnu masku

U Srbiji je do sada potvrđeno dva slučaja zaraze virusom korona, navodi se u izveštaju Ministarstva zdravlja koji se ažurira dvaput dnevno. U apotekama u centru Beograda, međutim, kažu da već nedeljama unazad vlada nestašica zaštitnih maski.

"Otkad se pojavio prvi slučaj korona virusa u Srbiji, povećana je potražnja za maskama. Međutim, maski nema u nabavci odavno, još otkad se u Kini pojavio virus. Tada je velika količina maski poslata u Kinu kao donacija. Tako da maski uopšte nema kod dobavljača", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Svetlana Čolić, apotekarka u jednoj privatnoj apoteci u centru glavnog grada. Slično su nam nezvanično rekli i u još nekoliko apoteka u širem centru Beograda.

U Ministarstvu zdravlja su, pak, u telefonskoj izjavi za RSE izneli tvrdnju da zaštitnih maski ima dovoljno i da se svakodnevno distribuiraju nove.

Hirurške maske pružaju određeni, mada ne i maksimalni, stepen zaštite od širenja novog virusa covid-19.

Otkako je u Srbiji 6. marta registrovan prvi slučaj virusa korona, građani u apotekama više traže i sredstva za dezinfekciju, poput alkohola, gelova za suvo pranje ruku i "asepsola", kaže Svetlana Čolić.

"Nema ni toga dovoljno, jer ljudi previše kupuju. Možda i nije neophodno u meri u kojoj oni to uzimaju", smatra Čolić.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja Srbije potvrdilo je 9. marta drugi slučaj korona virusa u Srbiji, a reč je o kineskom državljaninu.

Pranje ruku i beli luk

Prema aktuelnim podacima sa sajta Ministarstva zdravlja, do 9. marta su u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane ukupno 94 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Građanke i građani Beograda sa kojima smo razgovarali kažu da primenjuju osnovne mere prevencije, ali da ne strahuju od epidemije.

"Shvatila sam ozbiljno, ali nisam uspaničena", kaže penzionerka Julija. "Sad čujem da, kad se ide na crkvenu liturgiju, treba da bude rastojanje od jednog metra između ljudi. To me malo zbunilo, koja crkva je toliko velika da možemo svi tako da stanemo? U svakom slučaju, prali smo i pre ruke."

Bračni par Andrija i Persida Matijašević, sa kojima smo razgovarali u centru Beograda, kažu da nisu imali potrebu da obezbede zalihe maski ili sredstava za dezinfekciju.

"Peremo ruke, kao i inače, i ne idemo na velike skupove", kaže Persida, a na pitanje da li unose više vitamina nego inače, Andrija kaže: "Ne, ja jedem beli luk."

Redukovane avio linije i obustavljene ekskurzije

U međuvremenu, avio-kompanija "Er Srbija" saopštila je da će zbog epidemije korona virusa do kraja marta obustaviti letove ka Bolonji i Rimu sa aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu. Takođe, letovi sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” ka Veneciji i Milanu biće redukovani tokom ovog i sledećeg meseca, dok će linija ka Rimu saobraćati u redovnom režimu.

Ministarstvo prosvete izdao je školama obavezujuću preporuku ministra da se odlože đačke ekskurzije u inostranstvo.

"Preporuka ministra je obavezujuća za sve škole, prema tome, može se smatrati da je zabrana uvedena za sva studijska putovanja i ekskurzije u inostranstvu", rekao je u ponedeljak za Radio-televiziju Srbije (RTS) savetnik Ministarstvu prosvete, Aleksandar Pajić.

Zaraženi pacijent u stabilnom stanju

Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu saopštio je u ponedeljak da je pacijent kod koga je potvrđena 6. marta zaraza virusom korone stabilno i da mu se stanje poboljšalo u odnosu na prethodni dan.

Muškarac star 43 godine je iz subotičke bolnice prebačen u KBC Vojvodine 7. marta, zbog porasta telesne temperature.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je ranije da nema mesta panici i strahu, zbog pojave novog virusa u Srbiji. Nadležni kao prevenciju preporučuju češće pranje ruku i savetuju da se izbegava kontakt rukama sa licem.

Mlada Beograđanka Anastasija Jovanović kaže da se trudi da poštuje savete lekara.

"Malo više obraćam pažnju na higijenu i izbegavam veće skupove. Ništa više od toga", kaže Jovanović.

Zaraza u više od 100 zemalja sveta

Korona virus pojavio se u Kini krajem prošle godine, a u međuvremenu se proširio u 104 zemlje i teritorije širom sveta, zarazivši više od 110.000 ljudi.

Najviše obolelih je u Kini – više od 80.000 – a van ove azijske zemlje najveći broj prijavljenih slučajeva je u Iranu, Južnoj Koreji i Italiji.

Virus izaziva povišenu temperaturu, upalu pluća ali i može dovesti do smrti. Do sada je preminulo 3.840 osoba.

Kontrola korona virusa u državama Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC) koji je početkom marta u Vašingtonu organizovao konferenciju na kojoj je, između ostalih, učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštio je da je zaraza potvrđena kod dvoje Njujorčana koji su prisustvovali konferenciji.

Zdravstveni centar u Vašingtonu je 6. marta saopštio da dosadašnja istraživanja, urađena u saradnji sa Zdravstvenim odsekom Njujorka, nisu identifikovala rizik od zaraze kod učesnika konferencije.

"Svim učesnicima je rečeno da prate već utvrđene savete za prevenciju, kao što je ostajanje kod kuće ukoliko se razbole ili da obaveste lekare ukoliko osete neke od simptoma", navodi se u saopštenju Zdravstvenog centra Vašingtona.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja je 7. marta saopštilo da svi Izraelci koji su prisustvovali konferenciji AIPAC moraju da odu u kućni karantin.

Na pitanje novinara, hoće li se podvrgnuti testiranju na virus, predsednik Srbije odbio je da dâ precizan odgovor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG