Dostupni linkovi

Srbija: Pacijent zaražen korona virusom se prebacuje na lečenje u Novi Sad


Pacijent kod koga je 6. marta potvrđen covid-19, a koji se od 6. marta nalazi na lečenju u izolaciji Opštinske bolnice Subotica biće danas prebačen na dalje lečenje u Klinički centar Vojvodina u Novom Sadu, najavilo je danas Ministarstvo zdravlja Srbije.

"Nakon jutrošnje vizite, koju su zajednički obavili subotički lekari, ali i kolege iz Beograda i Novog Sada, odlučeno je da pacijent bude prebačen u tercijarnu zdravstvenu ustanovu zbog stalnih skokova temperature koje je imao tokom noći", navodi sa u saopštenju.

U njemu se dodaje da će njegovo lečenje biti nastavljeno u Klinički centar Vojvodina pod stalnim nadzorom infektologa i ostalih lekara iz Novog Sada i Beograda.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja je saopštilo 7. marta da u Srbiji nisu registrovani novi slučajevi korona virusa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na konferenciji za novinare 6. marta u Beogradu potvrdio da je u Srbijiregistrovan prvi slučaj korona virusa.

Reč je o 43-trogodišnjem muškarcu koji je u više navrata boravio u Budimpešti gde mu živi sestra koja je imala respiratorne tegobe, temperaturu i virusnu upalu pluća. Pacijent se nalazi u izolaciji u bolnici u Subotici.

Ministar zdravlja je dodao da nema mesta panici i strahu.

Korona virus pojavio se prvi put krajem 2019. godine u Wuhanu, u Kini. Bolest koja je izazvana korona virusom zove se COVID-19, dok se sam korona virus naziva SARS-CoV-2, u međunarodnoj klasifikaciji virusa.

Korona virus je iz porodice virusa koji su izazvali SARS i MERS u prošlosti.

XS
SM
MD
LG