Dostupni linkovi

Nema Zajednice srpskih opština bez članstva Kosova u UN?


Proslavljanje 10 godina nezavisnosti na Kosovo

Autor Arton Konushevci (Priredila Amra Zejneli)

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj, iz Demokratske partije Kosova (DPK), izjavio je da se formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom treba dogoditi paralelno sa učlanjenjem Kosova u Ujedinjene nacije (UN).

U izjavi za Radio Slobodna Evropa kazao je da Kosovo ne treba da žuri sa formiranjem Zajednice, ta da ona može da postane funkcionalna samo onda kada Kosovo dobije stolicu u UN.

"S obzirom da se sa Zajednicom teži unapređenju pozicije kosovskih Srba, ja sam mišljenja da se njeno formiranje de facto treba desiti paralelno sa učlanjenjem Kosova u UN, dakle onda kada Kosovo dobije pravni status i potpuno međunarodno priznanje", dodao je Hodžaj.

Bivši pregovarač u tehničkom dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je da kosovske institucije treba da budu oprezne prilikom formiranja Zajednice, te da se sa tim ne treba kasniti sve do postizanja konačnog sporazuma u dijalogu Kosova i Srbije.

"Ne bi bilo dobro da Zajednica bude deo konačnog paketa, jer će u tom slučaju Srbija pokušati da u ime konačnog sporazuma zatraži izvršna ovlašćenja, što bi bilo u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova", kazala je Tahiri.

Treba razgovarati o recipročnom priznanju: Edita Tahiri
Treba razgovarati o recipročnom priznanju: Edita Tahiri

Ona smatra da o Zajednici ne bi trebali previše raspravljati, odnosno ne toliko koliko o recipročnom priznanju zato što jedino to može da donese mir i stabilnost regionu, te automatski i stolicu u UN-u.

I politički analitičar Imer Muškoljaj kaže da Kosovo ne treba da kasni sa formiranjem Zajednice na osnovu Ustava i briselskih sporazuma.

"Zvuči neverovatno, ali trenutno ni Beograd nije zainteresovan da se Zajednica formira. Kada to kažem imam u vidu da oni više teže ka podeli Kosova. Diskusije oko pronalaska rešenja za, kako oni kažu, status Kosova, sada je na stolu i zbog toga oni pokušavaju da dobiju više od Zajednice. Zato je važno da institucije Kosova ubrzaju proces formiranja Zajednice na osnovu presude Ustavnog suda", dodao je on.

Upravljački tim za izradu statuta kojeg čine kosovski Srbi u naredna četiri meseca radiće na izradi statuta, koji treba da bude u skladu sa presudom Ustavnog suda Kosova iz 2015. U presudi se kaže da su principi formiranja Zajednice postignuti u Briselu u suprotnosti sa Ustavom, ali dodaje da se mogu ispraviti prilikom izrade statuta Zajednice. Zadnju reč o statutu takođe će imati Ustavni sud.

Za predstavnike kosovskih Srba Zajednica je od suštinskog značaja za opstanak Srba na Kosovu, dok je kosovska opozicija često govorila da je ona nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini. Kosovske vlasti, međutim, smatraju da Zajednica ne predstavlja nikakav treći nivo vlasti i da će biti poput postojeće Asocijacije kosovskih opština koja deluje kao neprofitna organizacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG