Dostupni linkovi

Zbog Agrokora traži se odlazak ministrice Dalić


Opozicija se usuglasila oko teksta zahtjeva za pokretanje parlamentarne procedure opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. Okrivljuju je za niz stvari, ali u prvom redu za sve loše u procesu restrukturiranja Agrokora. Ovoga tjedna došlo je do smjene na čelu izvanredne uprave Agrokora. Koje to promjene donosi?

Oporba je usuglasila osam točaka zbog kojih će tražiti parlamentarnu proceduru opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić - problematično je njezino autorstvo Lexa Agrokor, tvrde da nije nevina u aferi "savjetnici", gdje je donedavni izvanredni povjerenik Ante Ramljak za visok honorar angažirao svoju bivšu firmu kao podizvođača u konzaltingu oko restrukturiranja Agrokora, krive je zbog javnog zauzimanja za termoelektranu uz rijeku Cetinu hidroelektranu na rijeci Peruči i navode još pet razloga.

Inicijator opoziva, glavni tajnik oporbene populističko-klerikalne stranke Most Nikola Grmoja, najavljuje da će sredinom sljedećeg tjedna biti sakupljeni i predani potpisi za njezin opoziv:

"Od danas ovo nije moja inicijativa niti inicijativa Mosta, nego oporbena inicijativa. Svi oporbeni klubovi, nezavisni pojedinci zastupnici o ovoj temi mogu govoriti kao o njihovoj temi, i zajedničkim snagama krećemo u opoziv Martine Dalić", poručio je Grmoja.

Za opoziv će glasati od socijaldemokrata do troje desničarskih zastupnika Hasanbegovićeve stranke Neovisni za Hrvatsku, ali to i dalje ostaje 72 zastupnika, nedovoljno za većinu i opoziv ministrice. Toga su u opoziciji svjesni, ali potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Komadina za jednu privatnu televiziju pojasnio je da svrha nije rušenje Martine Dalić, već da se otvori rasprava o njenoj odgovornosti.

"Činjenica je da je u Agrokoru kontaminiran proces i da je za to zapovjedno odgovorna gospođa Dalić. Agrokor nije ni HDZ-ov, ni SDP-ov ni Mostov, nego taj sustav treba uploviti u mirnu luku prije svega u interesu zaposlenih, u interesu tvrtke, u interesu bruto društvenog proizvoda. A za to treba biti vjerodostojan", rekao je Komadina.

Martina Dalić i Ante Ramljak
Martina Dalić i Ante Ramljak

Nakon nekoliko tjedana napada oporbe i medija na Antu Ramljaka zbog afere "savjetnici", ovog tjedna došlo je do smjene na čelu izvanredne uprave Agrokora – Antu Ramljaka naslijedio je Fabris Peruško, koji je dosadašnji član uprave jedne od tvrtki kćeri Agrokora, a zamjenica mu je bivša Ramljakova savjetnica Irena Weber.

Novinar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Frenki Laušić kaže za Radio Slobodna Europa kako je zbog uzavrele klime proces restrukturiranja dva-tri tjedna bio zamrznut, a da se sada kreće dalje. Ramljak je otišao, a zajedno sa njim koncept nagodbe koji je u velikoj mjeri išao u korist dobavljača.

"Spominjala se neslužbena cifra da bi oni naplatili roba i usluga u visini od oko 80 posto starog duga. To se ne odnosi na kreditore i one dobavljače koji su sa Agrokorom poslovali putem financijskih mjenica. Nakon što je imenovan gospodin Fabris, mislim da su financijski vjerovnici opet preuzeli uzde u svoje ruke i da će oni sada više voditi tu igru, gdje će biti teško postići nagodbu. Mislim da će biti postignuta, ali što će biti – saznat ćemo tek 10. srpnja", kaže Laušić.

Nakon što je imenovan gospodin Fabris, mislim da su financijski vjerovnici opet preuzeli uzde u svoje ruke: Laušić
Nakon što je imenovan gospodin Fabris, mislim da su financijski vjerovnici opet preuzeli uzde u svoje ruke: Laušić

On je optimističan, ali kaže kako put do potrebnog konsenzusa dvije trećine vjerovnika neće biti lak. Uskoro je za očekivati "mini-Dayton", kako je to Ramljak nazvao, odnosno povlačenje dobavljača i financijskih vjerovnika na pet do sedam dana kako bi pokušali sastaviti glavna načela nove nagodbe.

"Ali i da pokušaju dogovoriti kako da se odustane od sudskih i pravnih potraživanje prema Agrokoru, što sada onemogućuje sastavljanje stalnog vijeća vjerovnika, na čemu inzistira sutkinja. Tako da ćemo možda ipak tijekom travnja ili svibnja dobiti nagodbu, a onda krajem svibnja ili početkom lipnja možda i stalno vijeće vjerovnika. Ako to bude tako, onda možemo do 10. srpnja očekivati završetak procesa, a ako ne – Agrokoru slijedi stečaj", dodaje.

Visoki trgovački sud u petak je odbio žalbu ruskog Sberbanka na odluku Privremenog vjerovničkog vijeća s kraja kolovoza lani, kojom je dobavljačima bila omogućena isplata tražbina nastalih prije postupka izvanredne uprave do iznosa od 603,15 milijuna kuna iz roll-up kredita. Time je sud potvrdio raniju identičnu odluku nižeg trgovačkog suda. Sberbank je najveći pojedinačni vjerovnik Agrokora, i toj banci posrnuli koncern duguje 1,1 milijardu eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG