Dostupni linkovi

Nelson i Dodik o novom visokom predstavniku u BiH


 Eric Nelson i Milorad Dodik, Sarajevo (4. februar 2021.)
Eric Nelson i Milorad Dodik, Sarajevo (4. februar 2021.)

Ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini (BiH) Eric Nelson razgovarao je 1. juna sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o novom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt).

Nelson je u razgovoru sa Dodikom obrazložio važnost podrške novom visokom predstavniku, prvenstveno zbog uloge koju Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) i dalje ima u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Pozivamo političke lidere da se usredotoče na reforme potrebne za unapređivanje evropskog puta BiH i poboljšanje ekonomije, kako bi zemlja što manje zavisila od međunarodne supervizije. Retorika podjele služi samo usporavanju napretka, koji koristi svim građanima BiH", napisano je na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) službeno su 27. maja imenovali Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH.

Ruska Federacija se nije složila sa ovom odlukom.

Nakon imenovanja novog visokog predstavnika, a na zahtjev predsjednice Republike Srpske (RS) Željke Cvijanović, u Beogradu će se 2. juna održati sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima institucija i parlamentarnih stranaka RS-a na kojem će se razgovarati o imenovanju Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH.

Sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je ranije već rekao da RS ne prihvata imenovanje njemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

"Strane potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde prijedlog, koji se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tijela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike kršeći međunarodno pravo", poručio je Dodik.

Kristijan Šmit će zvanično poziciju preuzeti 1. augusta, a na mjestu visokog predstavnika naslijediće Valentina Incka (Inzko), koji je na ovoj poziciji bio od 2009. godine, a koji je podnio ostavku u četvrtak, 27. maja.

Visoki predstavnik za BiH je međunarodni predstavnik UN-a koji nadgleda i koordinira sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je konačni je tumač Aneksa 10 (Sporazum o civilnom sprovođenju) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Visokog predstavnika imenuje Vijeće sigurnosti UN-a svojom rezolucijom, a po preporuci Vijeća za provođenje mira.

XS
SM
MD
LG