Dostupni linkovi

Zvaničnici RS u srijedu sa Vučićem o novom visokom predstavniku u BiH


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović tokom susreta u Banjaluci, april 2021.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović tokom susreta u Banjaluci, april 2021.

U Beogradu će u srijedu biti održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa sa predstavnicima institucija i parlamentarnih stranaka Republike Srpske (RS) na kojem će se razgovarati o imenovanju Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za novog visokog predstavnika u BiH.

Vučić je pozitivno odgovorio na pismo koje mu je uputila predsjednica tog bh. entiteta Željka Cvijanović, u kojem je od njega zatražila sastanak o ovom pitanju, i zakazao sastanak u srijedu – što je potvrđeno u ponedjeljak 31. maja za Radio - Televiziju Republike Srpske (RTRS) iz Kabineta predsjednice Cvijanović.

Sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je ranije već rekao da Republika Srpska ne prihvata imenovanje njemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu (PIC) mira službeno su 27. maja imenovali Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH. Ruska Federacija se nije složila sa ovom odlukom.

Dodik je, najavljujući održavanje sastanka sa Vučićem, u ponedjeljak za Srnu izjavio da, kako se navodi, zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10, RS ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika.

On smatra da je postavljanje visokog predstavnika uslovljeno saglasnošću strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

"Strane potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde prijedlog, koji se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tijela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike kršeći međunarodno pravo", poručio je Dodik.

Kristijan Šmit će zvanično poziciju preuzeti 1. augusta, a na mjestu visokog predstavnika naslijediće Valentina Inzka, koji je na ovoj poziciji bio od 2009. godine, a koji je podnio ostavku u četvrtak, 27. maja.

Skupština Republike Srpske je 10. marta usvojila zaključak u kojem poziva na ukidanje visokog predstavnika u BiH i “na preispitivanje odluka svih ranijih visokih predstavnika u BiH donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10".

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu je međunarodni predstavnik Ujedinjenih nacija koji nadgleda i koordinira sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je konačni je tumač Aneksa 10 (Sporazum o civilnom sprovođenju) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Visokog predstavnika imenuje Vijeće sigurnosti UN-a svojom rezolucijom, a po preporuci Vijeća za sprovođenje mira.

XS
SM
MD
LG