Dostupni linkovi

Počeo dvodnevni sastanak Vijeća za provođenje mira o situaciji u BiH


Kristijan Šmit će zamijeniti Valentina Incka (Inzko), austrijskog diplomatu koji je na čelo OHR-a imenovan 2009. godine (novembar 2019.)
Kristijan Šmit će zamijeniti Valentina Incka (Inzko), austrijskog diplomatu koji je na čelo OHR-a imenovan 2009. godine (novembar 2019.)

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) počeli su 01. juna dvodnevnu sjednicu putem video-linka kako bi razmatrali provođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir i sveukupnu situaciju u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Prvog dana sjednice Upravni odbor PIC-a sastao se sa gradonačelnicima Sarajeva, Banje Luke i Mostara, kao i rukovodstvom Vlade i Skupštine Brčko Distrikta”, navodi se na službenoj stranici Ureda visokog predstavnika (OHR) uz napomenu da će komunike biti objavljen u srijedu, 02. juna, po okončanju sjednice.

Riječ je o prvoj sjednici PIC-a nakon što je 27. maja njemački diplomata Kristijan Šmit (Christian Schmidt) imenovan za novog visokog predstavnika u BiH i koji bi dužnost trebao da preuzme 1. avgusta.

Šmit je jedini kandidat i do sada su sve zemlje, osim Rusije dale podršku za njegov dolazak na čelo Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

Za ukidanje OHR-a u BiH su 2008. godine postavljena 5+2 uslova i cilja, među kojima su raspodjela imovine između države i drugih nivoa vlasti, rješenje za vojnu imovinu, provođenje Konačne odluke za Brčko distrikt, fiskalna održivost BiH, te vladavina prava.

Ona podrazumijeva usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenje zakona o strancima i azilu i usvajanje Državne strategije za reformu sektora pravosuđa.

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u BiH je uspostavljena u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, koji se obično naziva Dejtonski mirovni sporazum.

Dogovoren je 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Dejtonu, a potpisan 14. decembra 1995. u Parizu Aneksom 10, sa zadatkom da nadgleda provedbu mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik za BiH je međunarodni predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) koji nadgleda i koordinira provođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zadatak visokog predstavnika je, između ostalog, da nadgleda provođenje mirovnog rješenja, održava kontakte sa strankama radi promovisanja njihovog potpunog pridržavanja civilnih aspekata mirovnog sporazuma, periodično izvještava UN, Evropsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju te druge zainteresovane vlade, o napretku provođenja mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG