Dostupni linkovi

Vlada Kosova: Ponavljaju se izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice


Ispred zgrade Vlade Kosova
Ispred zgrade Vlade Kosova
Izbori za gradonačelnika u severnoj Mitrovici biće ponovljeni, saopšteno je iz Vlade Kosova nakon što je Ministarstvo za lokalnu samoupravu dostavilo izveštaj o proceni procesa konstituisanja opština na severu Kosova.

Vlada Kosova je putem saopštenja za štampu potvrdila da je primila izveštaj od Ministarstva za lokalnu samoupravu o inaguraciji četiri opštinska organa na severu Kosova. Prenosi se da je polaganje zakletve gradonačelnika proteklo uspešno, osim onog izabranog u severnoj Mitrovici koji je odbio da položi zakletvu i stoga će se “u ovoj opštini ponoviti izbori za gradonačelnika opštine, onako kako predviđa Ustav Republike Kosova i važeće zakonodavstvo”.

Zakon o lokalnim izborima predviđa da vanredni izbori treba da budu raspisani najkasnije za deset dana, a mogu se održati najranije 30 i najkasnije 45 dana. Izbori će se sprovesti na osnovu istih zakona i pravila Centralne izborne komisije kao i ostali izbori, osim što CIK može prema potrebi da izmeni rokove.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar, koji je u subotu inače bio u stalnim pregovorima sa Srbima na severu u cilju održavanja sednice, u ponedeljak je čestitao gradonačelnicima Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana koji su položili zakletve.

"Ovim sednicama dovršen je izborni proces u opštinama i ispunjen ključni elemenat u primeni prvog sporazuma o normalizaciji odnosa. Pred novoizabranim gradonačelnicima i skupštinama opština je mnogo odgovornosti i rada", naveo je Žbogar.
Samuel Žbogar
Samuel Žbogar

Čestitkama se pridružila i Ambasada SAD koja ističe da će pomno pratiti dešavanja oko izbora gradonačelnika u Severnoj Mitrovici.

“Održavanje konstitutivnih sednica ističe uspeh izbornog procesa na Kosovu, i pokazuje spremnost demokratski izabranih opštinskih rukovodstava da se stave u službu svojih zajednica u skladu sa kosovskim zakonima i u okviru ustavnog uređenja Kosova. Pažljivo pratimo odvijanje procesa u Severnoj Mitrovici i očekujemo da će građani Severne Mitrovice na kraju imati demokratski izabranog gradonačelnika koji će stupiti na dužnost kako u skladu sa kosovskim zakonom, tako i sa dugoročnim interesima običnih građana", stoji u saopštenju.

Dačić: Sa Tačijem 28. januara

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će 28. januara biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

"Sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton dogovorili smo se da dijalog nastavimo 28. januara", rekao je Dačić. On je ocenio da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine "ključan" za nastavak primene Briselskog sporazuma, koji su on i Tači postigli u aprilu prošle godine.

Komentarišući odbijanje Kristimira Pantića da preuzme dužnost gradonačelnika severne Mitrovice, Dačić je rekao da je to Pantićev lični čin.

“Mi imamo taj problem da neka periferna pitanja postaju ključna politička pitanja i da Priština želi da kroz bilo koje norme afirmiše svoju državnost", rekao je premijer Srbije.
Kao što je poznato, izabrani gradonačelnik Krstimir Pantić odbio je da potpiše svečanu izjavu o preuzimanju dužnosti u subotu uveče, kada su to učinili ostali gradonačelnici i odbornici četiri skupstina opština na severu.

Pantić nije potpisao izjavu pošto su se na dokumentu nalazili simboli Republike Kosova ali preko kojih je bio prelepljen beli papir, što je za ostale bilo dovoljno da tu izjavu smatraju statusno neutralnim dokumentom.

Sadri Ferati, bivši ministar lokalne samouprave u izjavi za RSE navodi da nadležno ministarstvo treba da informiše premijera, premijer predsednika, a predsednik nalaže CIK-u pokretanje postupka za održavanje izbora.

„Samim tim činom, Pantić je izgubio mandat i sada su potrebni novi izbori sa predsednika. Skupština je dobila legitimitet, ali su potrebni izbori za predsednika i sad su to slobodni izbori i ima pravo da konkuriše bilo ko. Neće se to ograničiti na prethodne kandidate, nego sad će konkurisati bilo ko ko želi da konkuriše – dakle, slobodna konkurencija“, kazao je Ferati.

Hodžić: Izbori nepotreban luksuz

Šefica administrativne kancelarije pri Vladi Kosova u severnom delu Mitrovice, Adrijana Hodžić, koja je inače i učestvovala u organizaciji konstitutivnih sednica na severu, u izjavi za RSE navodi da su novi izbori nepotrebni luksuz, a da će institucije biti primorane da to sebi priušte.

„Ovo iskustvo koje imamo u severnoj Mitrovici gde gradonačelnik nije hteo da potpiše svečanu izjavu zapravo jeste škola i budućim kandidatima. Samo se vrtimo u krug, ništa se ne dobija ukoliko se ne učestvuje i ne igra se po pravilima igre koja su dogovorena u Briselu. Ono što se dogovorilo u Briselu to mora da se sprovede i tu nema druge“, kazala je ona.

Hodžić dodaje i da je nesigurno da će se izlaznost građana biti približno jednaka broju koji je to bio na poslednjim izborima.

Adrijana Hodžić
Adrijana Hodžić
„Ja vam odgovorno tvrdim da su građani severne Mitrovice zaista premoreni i siti svih ovih političkih dešavanja u proteklom periodu. Mogu vam reći da sigurno neće biti oduševljeni ukoliko se ti izbori budu održali za 45 dana, i nisam baš sigurna da li će izlaznost biti velika“.

Hodžić, koja je i sama bila kandidatkinja za gradonačelnika, navodi da bi nakon prethodnog iskustva, odnosno teške borbe, takmičenja koje nije bilo fer, morala dobro da razmisli da li bi ponovo učestvovala, što u principu ne isključuje njeno učešće.

Srpski odbornici na severu potpisali su svečane izjave, a na kojima su simboli Kosova bili prelepljeni stikerom. Ostaje da se vidi na koji način će buduće opštine na severu funkcionisati, a čija je inače dužnost i izdavanje brojnih dokumenata koji sadrže simbole Kosova.

„Nemoguće je na dokumentima, na potvrdama koje se izdaju iz kosovskog sistema stavljati bilo kakve stikere, bilo kakve papiriće. Ne vidim nikakav drugi praktičan način da se to može zaobići. Logo Kosova, po onome što mi sada imamo, po programima koji su instalirani u kompjutere, jer to je jedan napredan evropski sistem, izdavanje dokumenata na jedan efikasan način i ne verujem da će se menjati programi. Ja vam mogu reći iz mog iskustva – zaista građani ne razmišljaju o tome, mi smo jedan praktični primer, mi smo opštinska institucija, mi svakoga dana izdajemo raznorazne potvrde. Mi zaista još ni jedan put nismo imali bilo kakav prilog od strane bilo kog građana koji je došao da uzme taj dokument“.
XS
SM
MD
LG