Dostupni linkovi

Deo opozicije za prekid dijaloga sa Srbijom


Ilustracija
Pojedine opozicione partije na Kosovu smatraju da je dijalog sa Srbijom degradiran i da treba da se prekine, dok glavni pregovarač u tehničkom dijalogu Edita Tahiri ističe da je ovaj proces dao mnoge rezultate.

Iz Alijanse za budućnost Kosova, čiji je podpredsednik Blerim Shala politički koordinator u dijalogu Prištine i Beograda, kažu da se dijalog treba prekinuti kako bi se više pažnje posvetilo sprovođenju briselskog sporazuma.

“Proces je degradiran i priča se o jednim te istim temama o kojima je već postignut dogovor prilikom sklapanja briselskog sporazuma, nema novih tema. A odlaganje tema koje su od značaja za Kosovo - šteti poziciji Kosova”, kaže Ahmet Isufi iz ove partije.

Poslanik iz redova Demokratskog saveza Kosova, Vjosa Osmani, pak smatra da o prekidu dijaloga ne odlučuje jedna partija već Skupština Kosova, a nakon obavljanja procene.

„Skupština je bila ta koja je ovlastila vladu da uđe u dijalog sa Srbijom na osnovu rezolucije koja je odredila crvene linije i koja je naložila premijeru da izveštava Skupštinu o toku dijaloga, što se inače u poslednje vreme ne dešava“, kazala je Osmani.

Doprinos miru i jačanju stabilnosti

Pitanje konstituisanja skupština opština na severu Kosova nakon održanih lokalnih izbora, koji su bili predviđeni i po briselskom sporazumu, jedno je od pitanja koje se sada već dva puta odložilo.

Tamošnji izabrani lideri iz srpske zajednice su zapravo odbili da u pozivnicama koje su poslate i odbornicima iz redova albanske zajednice uklone simbole koji nisu u skladu sa kosovskim zakonima.
Edita Tahiri
Edita Tahiri

Stoga će se tehničke grupe iz dijaloga Prištine i Beograda u četvrtak u Briselu sastati da razmotre pitanja oko sprovođenja izbornih rezultata na severu Kosova.

Glavni pregovarač u tehničkom dijalogu, Edita Tahiri, ne želeći da komentariše stav Alijanse za budućnost Kosova o dijalogu, kaže da ovaj proces ima poseban značaj u mnogim oblastima.

Tahiri dodaje da je dijalog koji se bazira na zakonima Republike Kosova dao mnoge rezultate.

„Naglasila bih važnost sporazuma u doprinošenju miru i ojačavanju stabilnosti u regionu. Zatim, u izgradnji dobrosusedskih odnosa između Kosova i Srbije, po evropskim standardima, a što je jedan od uslova za evrointegraciju naše zemlje. Ovaj sporazum takođe predviđa da se rasformiraju paralelne strukture u severnom delu i njihovu integraciju u institucije Kosova“, kaže Tahiri.

A ono što je takođe važno, dodaje ona, je uspostavljanje reda i zakona i ustavnosti na severu Kosova, što inače nije postojalo još od rata.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG