Dostupni linkovi

Konstituisanje opština na severu Kosova još neizvesno


Mitrovica
Mitrovica
Sastanak specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu Samuela Žbogara i srpskih gradonačelnika sa severa Kosova završen je u subotu posle nešto manje od sata, a Žbogar nakon sastanka nije želeo da daje izjave za medije.

Na pitanja novinara da li će konsultacije biti nastavljene kratko je odgovorio: "Verovatno".

Glavna tema sastanka je bila održavanje svečanih sednica skupština opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, najavljeno prvo za petak, a zatim prolongirano za subotu.

Sastanak je počeo u 14.30 u zgradi Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo u severnoj Mitrovici, a održan je iza zatvorenih vrata.

Lider Građanske inicijative Srbija demokratija pravda Oliver Ivanović je rekao da sednice u subotu moraju biti održane jer je to krajnji zakonski rok za to i dodao da on "nije pozvan na sastanak sa Samuelom Žbogarom.

Sa albanske strane je bilo najava da će biti bojkota sednice, međutim, pronađeno je kompromisno rešenje koje se odnosi na oznaku Republike Kosovo na pozivu za sednicu i materijalima za rad.

Albanski odbornci kao argument su navodili činjenicu da su oznake Republike Kosovo postojale na materijalu po kome su održani lokalni izbori.

Kompromis je postignut u cilju ispunjavanja rokova za konsutituisanje Skupštine.

Ovim povodom oglasio se ranije i Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative SDP:

"Danas će biti održane svečane sednice za četiri opštine na Severu. Kao i obično, ni po njihovom, ali ne baš sasvim po našem zahtevu", napisao je Ivanović na svom Tviter profilu.

Inače, iz više izvora u subotu je rečeno da će konstitutivne sednice sve četiri opštine na severu Kosova , biti održane tokom dana.

Prema tim izvorima, postignuto je kompromisno rešenje sa međunarodnom zajednicom i Prištinom, kojim se neće dirati u statusnu neutralnost.
XS
SM
MD
LG