Dostupni linkovi

Vlada Kosova: Osnivanje skupština na severu odloženo za subotu


Severna Mitrovica
Iz Vlade Kosova potvrdili su za RSE da se inaguracija opština na severu Kosova odlaže za subotu.

U telefonskoj izjavi iz Brisela, savetnik Edite Tahiri, Dren Zeka, kazao je da su “pozicije Prištine i Brisela jasne”, i da inaguracija treba da bude u skladu sa zakonima Republike Kosova.

U podne Vlada Kosova je putem saopštenja za štampu navela da “ako bilo koji od izabranih gradonačelnika ili odbornika postupi suprotno Ustavu i zakonima Kosova, Kosovska vlada će preduzeti konkretne pravne mere da se ti postupci proglase nelegalnim".

Gradonačelnik Severne Mitrovice Krstimir Pantić saopštio je novinarima da je inauguracijska sednica četiri opštine severa Kosova, koja je trebalo da počne u petak u 15 časova odložena jer u Briselu traju razgovori Beograda i Prištine na tehničkom nivou o načinu održavanja svečanih sednica.

Pantić je rekao da bi na sastanku radnih grupa Beograda i Prištine u Briselu trebalo da bude doneta odluka o načinu funkcionisanja opština u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Ovo ni na koji način ne znači da ćemo popustiti pod pritiscima Prištine, da ćemo prihvatiti da radimo po zakonima takozvane države Kosovo, već želimo da damo šansu našoj vladi i pregovaračkom timu da u Briselu isposluju poštovanje dogovorenog", rekao je Pantić odbornicima.

Sednici su prisustvovali gradonačelnici opština Zvečan, severna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok, kao i načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Vasa Jelić, te odbornici Građanske inicijative SDP-a i njihov lider Oliver Ivanović, iako je ranije najavio da će bojkotovati svečanu sednicu opštine Severna Mitrovica.


Kacin: Važno formirati vlasti na severu Kosova

Jedino što nam preostaje jeste da se nadamo da ima dovoljno zrelosti, odgovornosti i državničkog smisla u ljudima od kojih zavisi formiranje vlasti na severu Kosova, kazao je za RSE Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin. Ceo razgovor možete pročitati ovdje.
Zajednicka sednica odbornika četiri opštine sa severa Kosova trajala je kratko, a prisustovali su joj i predstavnici Euleksa i KFOR-a, dok albanski odbornici nisu bili na sednici.

Priština na razgovorima u Briselu traži da odbornici i gradonačelnici polože zakletvu u skladu sa kosovskim zakonima, dok Beograd i Srbi sa severa Kosova insistiraju na statusnoj neutralnosti.

Svečane sednice skupština četiri opštine na severu Kosova, koje su bile zakazane za 24. decembar, odložene su na zahtev Vlade Srbije i molbu Evropske unije, a kosovsko Ministarstvo lokalne samouprave saopštilo je tada da četiri opštine na severu Kosova nisu ispunile pravne zahteve za održavanje svečanih sednica.

Prvoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, osim gradonačelnika Krstimira Pantića trebalo je da prisustvuju i odbornici iz albanskih stranaka koji su prvobitno najavili da će bojkotovati ovu sednicu zbog dobijenih pozvnica.

Slika Svetog Dimitrija, inače zaštitnika severnog dela Mitrovice, Kosovo sa fusnotom u kojoj se pojašnjava da je „naziv bez prejudiciranja statusa i u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova“ su neki od elemenata koje je na pozivnicama stavio i uputio i albanskim odbornicima gradonačelnik Severne Mitrovice Krstimir Pantić.

Kandidat za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica iz Demokratske partije Kosova Agim Deva rekao je da njegovi sunarodnici neće položiti zakletvu, ukoliko logo Kosova ne bude jasno istaknut na pozivnicama i dokumentima kojim se potvrđuju mandati.

“Niko od nas neće popustiti. Bez logoa Kosova na zakletvi i na drugim dokumentima, nećemo se potpisati, makar izbori bili poništeni”, kazao je Deva. On u izjavi za RSE naglašava da je nejasno zašto se izbegava isticanje simbola Kosova, kada su lokalni izbori na severu sprovedeni po kosovskim zakonima.

“Zaista se nisam tome nadao i mislim da takav postupak nije u redu. Znate, ovo je tek početak i mislim da ne bi trebalo da stvaramo paniku i nepoverenje, jer ja vam garantujem da mi ulazimo ovde sa ciljem i ubeđenjem da mi stvarno treba da živimo zajedno i da stvaramo jednu atmosferu zajedništva, slobodnog kretanja, uklanjanja ove barikade na glavnom mostu i tako dalje. Prema tome, kao što smo i na glasanje išli bez tih simbola, zašto ne bi i sada tako, a posle ćemo naravno videti šta politika kaže. Uostalom, jedino mi možemo rešiti ili ne rešiti aktuelne lokalne probleme”, izjavio je Deva.

Inače, buduća Skupština opštine Severna Mitrovica imaće 19 odbornika. Po šest će imati GI “Srpska” i SDP Olivera Ivanovića, tri odbornika imaće PDK-Demokratska partija Kosova, a po jednog LDK-Demokratski savez Kosova, SLS-Samostalna liberalna stranka, AAK-LDD-Alijansa za budućnost Kosova- Demokratski savez Dardanija i Bošnjačka stranka Demokratske akcije.
  • 16x9 Image

    Jasmina Šćekić

    Od 2003. godine radi kao novinar informativne redakcije Radija Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici. Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

XS
SM
MD
LG