Dostupni linkovi

Ministar odbrane Srbije: Nisam radio protiv predsednika države


"Neću se zaustaviti dok svaka laž ne bude razobličena", poručio je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i dodao da se nada da će na poligraf otići i oni koji, kako je ponovio, iznose laži o njemu.
"Neću se zaustaviti dok svaka laž ne bude razobličena", poručio je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i dodao da se nada da će na poligraf otići i oni koji, kako je ponovio, iznose laži o njemu.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović negirao je da je radio protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i poručio je da je spreman da odmah bude poligrafski testiran.

Stefanović je na konferenciji za novinare 9. oktobra rekao da je lažno označen kao neko ko radi protiv predsednika Srbije, kao i da je to radio u interesu stranih država.

"Neću se zaustaviti dok svaka laž ne bude razobličena", rekao je Stefanović.

Ministar odbrane je poručio i da se nada da će na poligraf otići i oni koji, kako je ponovio, iznose laži o njemu. U svom obraćanju je rekao i da ga je visoki policijski službenik Tomislav Radovanović bez ikakvih dokaza označio kao organizatora paralalenih veza u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u vreme kada je Stefanović bio na čelu te institucije, i da će te besmislice morati da objasni pred nadležnim organima.

Načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije (UKP) Tomislav Radovanović izjavio je u petak uveče da je „ubeđen“ da je u MUP postojala paralelna struktura „sa precizno odabranim ljudima“ čiji je cilj, kako je rekao, bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Radovanović je kazao da je grupa, formirana u vreme kada je resorni ministar bio Nebojša Stefanović, imala logističku i svaku drugu podršku „jedne zapadne obaveštajne službe“, kao i da je uspostavila obaveštajnu mrežu kod „tajkuna“ i organizovanih kriminalnih grupa.

"Ne mogu da kažem o kojoj je službi reč, ali je prelomna tačka verovatno put ministra Stefanovića u SAD u vezi predmeta Gvantanamo, koji je podrazumevao integraciju i resocijalizaciju dva lica iz te baze. Tada se sa određenim obaveštajnim strukturama SAD stupa u direktan kontakt i verovatno je iz tih kontakata proistekla dalja saradnja", kazao je Radovanović za TV Prvu.

Srbija je 2016. prihvatila dvojicu zatvorenika iz američkog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi, koji su u Srbiji u programu resocijalizacije, koji Sjedinjene Države imaju sa mnogim zemljama širom sveta.

Nebojšu Stefanovića kritikovali su ranije i predstavnici njegove stranke. Glasine o smenama funkcionera u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) podgrejao je i njen lider i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio u maju da će zakon biti isti za sve.

Pojedini lokalni odbori i visoko pozicionirani članovi SNS javno su se već oglasili i tada tražili smenu ministra odbrane Nebojše Stefanovića, bliskog saradnika Vučića.

U medijima se ti zahtevi povezuju sa nedavnim hapšenjima članova navodne kriminalne grupe, koja je bila aktivna u vreme kada je Stefanović bio ministar policije u Srbiji, ali i aferom prisluškivanja predsednika države.

Nebojša Stefanović je i na konferenciji 9. oktobra ponovo negirao sve navode.

XS
SM
MD
LG