Dostupni linkovi

Vulin: Raste broj otkrivenih prisluškivanih razgovora predsednika Srbije


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u petak, 19. marta, da od 26 osoba koje su bile "na merama" kako bi se preko njih nezakonito prisluškivao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice, nijedna nije uhapšena, privedena ili saslušana i na osnovu toga osuđena.

Vulin je za TV Pink istakao da je u međuvremenu, pored poznatih 1.572, otkriveno još nekoliko stotina nezakonito prisluškivanih razgovora koji su dostavljeni nadležnom tužilaštvu i dodao da broj nezakonito presretnutih razgovora raste.

"Delovi MUP su zloupotrebljavali svoja ovlašćenja tako što su od nadležnog sudije tražili prisluškivanje nekog lica za koga su unapred napravili neku legendu i tražili mere da bi pratili njegove kriminalne aktivnosti. U suštini su ih tražili ne zato što su ti ljudi bili kriminalci, već jer su znali da će se čuti sa Aleksandrom Vučićem ili nekim od članova njegove porodice", naveo je Vulin.


Vulin je istakao, da se onaj ko je dao službenu belešku koja nosi oznaku "strogo poverljivo", a koju je objavila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić nedavno na konferenciji za novinare, suočava sa pretnjom krivičnog gonjenja, jer je puštanjem takvog dokumenta u javnost ozbiljno prekršen zakon.

Tepić je tada, na osnovu te službene beleške, iznela tvrdnje da je Vučić "upao u mere" dok je razgovarao s ekstremistima, u tom slučaju s liderom stranke Srpska desnica Mišom Vacićem.

"U našoj zemlji postoji jedno nepisano pravilo, ne smeš da kritikuješ Zorana Đinđića i da pohvališ Aleksandra Vučića. Za Aleksandra Vučića ne važi nijedno pravilo koje važi za svakog drugog građanina, pretpostavka nevinosti ili poštovanje privatnosti njegove porodice. Sve je dozvoljeno i sve možete da kažete za njega, a ako to kažete za drugog onda to nailazi na osudu", rekao je Vulin.

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak zbog neovlašćenog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je 21. januara iz te institucije.

Kako je navelo Tužilaštvo, u predistražnom postupku će se proveriti sve informacije i obaveštenja da bi se saznale sve činjenice i okolnosti u vezi s tim slučajem.

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal najavilo je da će obavestiti javnost kada sazna rezultat predistražnog postupka.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) 20. januara saopštilo da je, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, saslušala veliki broj lica i prikupila dokaze koji ukazuju da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice nelegalno prisluškivani.

MUP je naveo da su u skladu sa članom 27, stavom 2 Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, obaveštenja primljena od lica za koja se osnovano sumnja da su povezana sa slučajem prisluškivanja predsednika i članova njegove porodice dostavljena na dalju nadležnost Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 31. decembra na TV Pink izjavio da su ga prisluškivale domaće sužbe, a da će nadležni organi utvrditi da li su bile povezane sa strancima.

„Mislim da znam ko stoji iza toga, ali ne bih da izlazim s tim u javnost", rekao je Vučić poručujući da se time bave nadležni organi.

Aleksandar Vučić tada je zaključio da je prisluškivanje predsednika države direktan pokušaj državnog udara.

XS
SM
MD
LG