Dostupni linkovi

Ni Ukrajina niti Rusija nisu tražile od Srbije izručenje ukrajinskog obaveštajca


Andrij Naumov
Andrij Naumov

Ministar unutrašnjih poslova u tehničkoj Vladi, Aleksandar Vulin, potvrdio je 30. avgusta da ni Rusija niti Ukrajina nisu tražile izručenje bivšega visokog ukrajinskog obaveštajca Andrija Naumova.

Kako stoji u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pojedini mediji su naveli da je Vulin tokom posete Moskvi razgovarao sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim "o mogućnosti da ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov bude izručen Moskvi".

Aleksandar Vulin odbacio je ove navode, naglasivši da MUP nema nadležnost za odlučivanje o izručenju, već da je to pod okriljem Ministarstva pravde.

Iz Višeg suda u Nišu za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno je 30. avgusta da se Ministarstvo pravde nije obraćalo Višem sudu u Nišu zbog izručivanja Andrija Naumova.

Aleksandar Vulin istakao je da izručenje nisu tražile ni Ukrajina nti Rusija.

"Da bi Naumov bio izručen Rusiji, najpre mora da se vodi postupak protiv njega u Rusiji, a Rusija bi morala da od nas zatraži njegovo izručenje. Ne znam da li se protiv Naumova vodi postupak u Rusiji, ali znam da Rusija nije zatražila njegovo izručenje", istakao je Vulin u saopštenju MUP-a.

Vulin je u toku prethodne nedelje boravio u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Moskvi, gde se, osim sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim, sastao i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

On je tada izjavio da je "Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i koja nije postala deo antiruske histerije", kao i da je "pogrešno i uzaludno pokušavati izolovati Rusiju kao geografski najveću zemlju na svetu”.

Ko je Naumov?

Andrij Naumov je u Srbiji uhapšen početkom juna sa više stotina hiljada evra i dijamantima, te se od tada nalazi u pritvoru u Nišu na jugu Srbije, gde se tereti za pranje novca i protiv koga se vodi istraga.

Kako prethodna mera pritvora Naumova traje do 2. septembra, Viši sud u Nišu podneo je predlog višoj instanci za produžavanje pritvora na još tri meseca, potvrđeno je za RSE u pisanom odgovoru suda od 30. avgusta.

Naumov se u Ukrajini tereti za veleizdaju, a kako je ranije za RSE navelo Generalno Tužilaštvo te zemlje, Ukrajina razmatra da se obrati srpskim vlastima u vezi sa Andrijem Naumovim.

"Nadležni organ Ukrajine trenutno razmatra obraćanje nadležnom organu Republike Srbije sa zahtevom za međunarodnu pravnu pomoć u ovom krivičnom postupku radi pribavljanja potrebnih informacija i kopija dokumenata", navelo je ukrajinsko tužilaštvo 19. jula u odgovoru na upit RSE.

Kako su saopštile ukrajinske vlasti, Naumov je zemlju napustio 23. februara, nekoliko sati pre početka ruske invazije.

U Tužilaštvu navode da je predviđena kazna zatvora za veleizdaju prema ukrajinskom Krivičnom zakoniku od 12 do 15 godina, sa ili bez oduzimanja imovine.

Naumov se o ovim navodima nije javno izjašnjavao. Njemu se trag izgubio nakon odlaska iz Ukrajine, da bi četiri meseca kasnije dospeo opet u žižu javnosti, ovog puta u Srbiji.

Naumov je 7. juna uhapšen zajedno sa nemačkim državljaninom Aleksandrom Akstom na graničnom prelazu Srbije i Severne Makedonije.

Oni su, kako je 8. juna saopštila policija, pokušali da preko granice prenesu više od 600.000 evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje, čija je vrednost procenjena na oko 6.500 evra.

Policija je tada saopštila da su novac i dijamante našli prilikom pregleda automobila i da se "sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti".

XS
SM
MD
LG