Dostupni linkovi

Vulin izjavio da je 'pogrešno i uzaludno' pokušavati izolovati Rusiju


Ministar unutrašnjih poslova Srbije u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin na sastanku sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim 23. avgusta u Moskvi.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin na sastanku sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim 23. avgusta u Moskvi.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin izjavio je 23. avgusta na sastanku sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim u Moskvi da je "pogrešno i uzaludno" pokušavati izolovati Rusiju kao geografski najveću zemlju na svetu, saopštilo je ministarstvo.

Vulin je takođe rekao da bi isključivanje Rusije iz međunarodnih organizacija, a posebno organizacija poput Interpola, "bilo štetno i pogubno i da bi takav čin samo ostavio prostor za dalje jačanje i razvoj kriminala".

Vulin boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Moskvi, a 22. avgusta se sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i tada izjavio da je "Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i koja nije postala deo antiruske histerije".

Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, napisao je na društvenoj mreži Tviter 23. avgusta da kada član Vlade Srbije šalje anti-EU poruke tokom zvanične posete Moskvi, svi u Evropi to primećuju.

"Svaki napredak na evropskom putu Srbije može se zasnivati samo na istinskoj i doslednoj posvećenosti evropskim principima, vrednostima i politikama", napisao je Bilčik.

Rusija se zbog invazije na susednu Ukrajinu koja je počela 24. februara nalazi pod sankcijama Evropske unije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Vlasti u Srbiji su glasale za nekoliko rezolucija u UN kojima se Rusija osuđuje zbog invazije na Ukrajinu. Ipak, Srbija, iako je kandidat za članstvo u EU, odbija da uskladi svoju politiku sa evropskom i uvede sankcije Rusiji.

U Srbiji se očekuje formiranje nove Vlade, a nije poznato da li će Vulin i drugi aktuelni ministri biti deo nje.

Na sastanku Vulina i Petruševa je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, istaknuto da je u proteklih godinu i po dana "značajno unapređena saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i organa bezbednosti Ruske Federacije".

Vulin i Patrušev istakli su, kako se navodi, da Srbija i Rusija i njihove snage bezbednosti ostaju posvećeni zajedničkoj borbi protiv svih oblika kriminala, a posebno borbi protiv trgovine narkoticima, narko-dilera, terorizma i sajber kriminala.

Patrušev je, kako se navodi, na sastanku rekao da ruska strana "visoko ceni Srbiju kao pouzdanog prijatelja i partnera u međunarodnoj areni".

XS
SM
MD
LG