Dostupni linkovi

Uhapšeni bivši obaveštajac nije tražio pomoć, kaže ambasador Ukrajine u Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prima akreditivna pisma novog ambasadora Ukrajine u Beogradu Volodimira Tolkača 18. maja 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prima akreditivna pisma novog ambasadora Ukrajine u Beogradu Volodimira Tolkača 18. maja 2022.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je da se uhapšeni bivši ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov nije obraćao Ambasadi za pomoć.

Naumov, nekadašnji visoki zvaničnik Službe bezbednosti Ukrajine, uhapšen je 7. juna na granici između Srbije i Severne Makedonije i sumnjiči se za pranje novca. Naumov je te tvrdnje negirao.

"On [Naumov] se za sada nije lično obraćao ambasadi za pomoć kao državljanin Ukrajine, koji ima potpuno pravo na to", izjavio je Tolkač za javni medijski servis RTS 15. juna .

On je rekao da smatra da je bolje sačekati "neki odgovarajući zahtev s njegove strane", kako bi Ambasada dala odgovarajući odgovor na to i kako bi "poštujući zakone Srbije i Ukrajine mogli da razgovaramo o tom pitanju".

Tolkač je istakao da je Naumov otpušten iz ukrajinske službe bezbednosti pre šest meseci u Ukrajinu i da je pre 24. februara, kada je otpočela ruska invazija na Ukrajinu "nezakonito napustio zemlju, bez dozvole".

O odnosu Srbije u Ukrajine u svetlu rata

Ambasador Ukrajine naveo je da se, prema podacima Ambasade, u Srbiji trenutno nalazi 7.500 državljana Ukrajine, od kojih oko 500 ima stalni boravak po nekom osnovu.

Osvrnuo se na zajedničku posetu izbegličkom centru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 3. juna u Vranju.

"Zaista u tom trenutku osetio sam odnos predsednika Srbije prema našoj deci, njegovu toplinu i otvorenost prema njima i to je znak da Srbija deli našu tugu, našu tragediju i da će nastaviti da nas podržava", rekao je Tolkač.

Međutim, ukazao je na to da se zbog skupova podrške Rusiji u Srbiji na kojima se ističe slovo Z, kao simbol ruskih vojnih snaga u Ukrajini, Ukrajinci u Srbiji ne osećaju sigurno.

"Sve ono što Rusija u Ukrajini sada čini, sve strahote koje doživljava naš narod tamo osećaju se i ovde zbog tog odnosa i pisanja tog slova Z, koje za nas predstavlja fašističku svastiku", istakao je Tolkač.

Ukrajinski ambasador je istakao da računa na podršku Srbije:

"Za nas je danas najvažnije da zaustavimo rat i očekujemo podršku naših partnera kako u Srbiji tako i u Ukrajini."

Kada je reč o dojavama o bombama, od kojih jedan deo, prema podacima nadležnih bezbednosnih službi u Srbiji, stiže i iz Ukrajine, Tolkač je naveo da mu je "veoma žao što se Ukrajina pominje po ovom pitanju".

"Obratili smo se lokalnim organima i Ministarstvu unutrašnjih poslova (Srbije) kako bismo na zajednički način uspostavili saradnju nadležnih organa obe zemlje u cilju što brže i objektivne istrage", kazao je Tolkač.

Dodao je da to nije "samo problem Ukrajine i Srbije".

"Mogu da dam primer, pre nekoliko dana bila je dojava o bombi u neposrednoj blizini Ambasade, ovo zastrašivanje i dojave o bombama nije samo ukrajinski ili srpski slučaj, potrebno je mnogo više istraživanja kako bi problem bio rešen", ilustrovao je Tolkač.

On je naveo da Srbija i Ukrajina imaju mnogo zajedničkih stvari koje ih ujedinjuju, pre svega evropski put.

Istakao je značaj unapređenja ekonomske saradnje i založio se za uspostavljanje zone slobodne trgovine između dve zemlje.

"Za Ukrajinu Srbija ostaje gotovo jedina zemlja u Evropi za koju još uvek postoje carinske i poreske barijere", naveo je Tolkač.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Srbija je osudila rusku invaziju na Ukrajinu usaglasivši se sa rezolucijama Ujedinjenih nacija i deklaracijama Evropske unije (EU), ali odbija da uvede sankcije Rusiji i tako se usaglasi sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Taj stav zvaničnici u Srbiji pravdaju "zaštitom vitalnih interesa zemlje". Srbija od Rusije dominantno zavisi u energetskom sektoru, a računa i na njenu podršku po pitanju Kosova.

XS
SM
MD
LG