Dostupni linkovi

NATO vježbe, SAD, Rusija, Sjeverni tok i COVID-19


Američki vojnici u Poljskoj tokom vježbe Defender Europe, 2. jun 2020.

Pandemija COVID-a 19 zaustavila je nekoliko vojnih vježbi, ali sad kad su restriktivne mjere ublažene, neke se nastavljaju, iako u smanjenom obliku, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Dvije vojne vježbe su započele početkom juna u Poljskoj i na Baltičkom moru, što je privuklo poseban interes širom svijeta i to ne samo zbog logistike potrebne za njihovo održavanje usred pandemije.

Budući da se vježba odvija blizu ruskog teritorija, mnogi je vide kao mogući signal da američka vojska svoj interes za Europu premješta na istok.

Koje su to vježbe?

U prvoj vježbi sudjeluje 4.000 američkih i 2.000 poljskih vojnika i održava se na sjeverozapadu Poljske. Bilateralni trening uključuje vježbu poljskih zračnih snaga te vježbu prijelaza preko rijeke od 5. do 19. juna.

Vježba pod nazivom Saveznički duh (Allied Spirit), trebala je biti povezana s mnogo većom vježbom u kojoj je trebalo sudjelovati više zemalja pod vodstvom SAD-a u Europi, uključujući članice NATO-a, pod nazivom Branitelj Europe 2020. (Defender Europe 20), a koja je morala biti značajno smanjena zbog pandemije COVID-a 19.

Druga vježba, Baltička operacija 2020. (Baltops 20), traje od 7. do 16. juna u regiji Baltičkog mora. U vježbi usmjerenoj na pomorstvo, koja se od 1972. održava svake godine, sudjeluje 28 pomorskih jedinica, 28 aviona i do 3.000 pripadnika vojski iz 19 zemalja, a Finska i Švedska su jedine koji nisu članice NATO-a.

Obje vježbe zamišljene su tako da pokažu međunarodnu odlučnost protiv bilo kakve potencijalne prijetnje i poboljšaju “interoperabilnost” kopnenih, morskih i zračnih snaga nacionalnih vojski.

Kako je COVID-19 utjecao na vježbe?

Pandemija je prisilila vojne zapovjednike da izmijene i smanje razmjere operacije Defender Europe 20. Vježba je prvotno bila planirana kao najveće razmještanje američkih snaga u Europi u više od 25 godina, u koju bi bilo uključeno 20.000 vojnika iz devet NATO saveznika koji bi vježbali vojne manevre u nekoliko europskih zemalja.

Prije nego što je pandemija zatvorila veći dio kontinenta, više od 6.000 američkih vojnika i 3.000 komada opreme već je stiglo u Europu. Većina prvotnih planova ukinuta je, ali američko-poljska vježba dobila je zeleno svjetlo sredinom maja.

NATO brodovi u formaciji tokom vojne vježbe 8. juna, 2020.
NATO brodovi u formaciji tokom vojne vježbe 8. juna, 2020.

Operacija Baltops 20 je također izmijenjena. Neće postojati nikakav kopneni element koji bi nadopunio operacije zraka i mora kako bi se smanjio rizik od širenja virusa. To znači da se uobičajene značajke mornaričkih vježbi, poput slijetanja u amfibiju, razmjene osoblja između brodova i ukrcavanja na trgovačke brodove neće odvijati.

Jesu li vježbe usmjerene na Rusiju?

Američka vojska i NATO brzo su istaknuli da su sve vježbe “obrambene prirode”. Lisa Franchetti, zapovjednica američke 6. flote sa sjedištem u Napulju, rekla je novinarima da Baltops 20 ne treba tumačiti kao prijetnju bilo kojoj određenoj zemlji, a vježbe se održavaju u međunarodnim vodama i međunarodnom zračnom prostoru. Franchetti je pozvala rusku vojsku da se ponaša profesionalno.

Međutim, mnogi promatrači očekuju da će ruska mornarica pomno prilaziti vježbama i da bi ruski avioni mogli “zujati” uz savezničke, što znači da će letjeti tako blizu da bi stvorili “budnu turbulenciju”.

Dužnosnik NATO-a nedavno je rekao za RSE da su samo u 2019. saveznički avioni 290 puta uzletjeli kako bi ispratili ili “zasjenili” ruske vojne avione diljem Europe. Iako savez ne otkriva brojeve za određene regije, vjeruje se da se većina incidenata dogodila u regiji Baltičkog mora.

Vježba Saveznički štit (Allied Shield) odvija se u Drawskom Pomorskieu, udaljenom 350 kilometara od ruske enklave Kalinjingrada. Kada je najavljena vježba Defender Europe 20, Rusija je planirala vlastite ratne igre kao izravni odgovor, ali odustala od vježbe zbog pandemije. Moskva je pozvala NATO da smanji vojne aktivnosti i odmakne ih od istočne Europe kako bi se smanjile napetosti.

Hoće li ruska vojska službeno nadgledati vježbe?

Neće. Američki vojni dužnosnici rekli su za RFE/RL da “nisu upoznati ni s jednom ruskom obavijesti o inspekciji vježbe Allied Spirit u Poljskoj”. Prag potrebnog za promatranje vježbi, u skladu s Bečkim dokumentom Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) o transparentnosti vojnih vježbi, iznosi 13.000 vojnika - dvostruko više nego što će biti prisutno u Poljskoj u junu. Pomorske vježbe, poput Baltops 20, nisu predmet obavještavanja i promatranja sadržanih u Bečkom dokumentu.

Zašto je prisutnost američkih trupa u Poljskoj politički značajna?

Zbog onoga što se događa u zapadnom susjedu Poljske, Njemačkoj. Američki predsjednik Donald Trump odobrio je plan za smanjenje prisutnosti američkih stalnih trupa u Njemačkoj za 9.500, od 34.500 pripadnika koji su trenutno tamo. Potezom će se također smanjiti broj američkih vojnika u Njemačkoj na 25.000. Više od 1.000 vojnika koji napuste Njemačku može biti preusmjereno u Poljsku, uz 4.500 koji su već tamo.

Poljska, čija vlada uživa bliske veze s Trumpovom administracijom, potiče još veću američku prisutnost na svom tlu i nada se da će iskoristiti svoj poseban odnos sa Sjedinjenim Državama u budućnosti. Sama činjenica da je zajednička vježba oživljena unatoč pandemiji može se gledati u ovom svjetlu.

To se također može promatrati u pozadini napetosti između Washingtona i Berlina, zbog toga što Njemačka želi dovršiti plinovod Sjeverni tok 2 kako bi ruski plin dovezla izravno u Njemačku ispod Baltičkog mora, a Njemačka nije ispunila svoj cilj koji se tiče troškova i ulaganja u NATO, zbog trgovinskih napetosti i niz drugih sporova, uključujući iranski nuklearni sporazum i sporazum o klimatskim promjenama.

XS
SM
MD
LG