Dostupni linkovi

Sankcije SAD zbog Severnog toka 2


Izgradnja Sjevernog toka 2
Izgradnja Sjevernog toka 2

Senat Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izglasao je 17. decembra velikom većinom uvođenje sankcija kompanijama koje učestvuju u izgradnji ruskog gasovoda Severni tok 2. Potez će vrlo verovatno izazvati kritike evropskih država koje računaju na isporuke ruskog gasa preko tog gasovoda.

Senat je predlog zakona usvojio ogromnom većinom, 86 senatora je glasalo za, dok je protiv predloga zakona bilo 8 senatora.

Mera koja je deo nacrta budžeta odbrane SAD glatko je prošla glasanje u Predstavničkom domu.

Cilj sankcija je da zaustavi dalju izgradnju gasovoda Severni tok 2, projekta vrednog 2,6 milijardi američkih dolara izgrađenog ispod Baltičkog mora, kojim bi se, kada bude završen, udvostručile isporuke ruskog prirodnog gasa u Nemačku.

Osamdeset odsto gasovoda koji će imati transportni kapacitet od 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje je završeno, a očekuje se da će biti u potpunosti izgrađen početkom 2020.

Američki zakonodavci upozorili su da će Moskva od gasovoda prihodovati milijarde dolara i da će gasovod na taj način pomoći predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da širi svoj uticaj u Evropi.

Nakon što je predlog zakona usvojen u Predstavničkom domu SAD 12. decembra, iz kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog saopšteno je da je Kijev “zahvalan” SAD.

Ukrajina je dugo protestovala protiv gasovoda Severni tok 2 i lobirala da Vašington usvoji ovaj zakon, jer će kada gasovod bude izgrađen, Ukrajina ostati bez više od dve milijarde dolara koje prihoduje kroz naknade za tranzit ruskog gasa preko svoje teritorije. Kijev takođe smatra da gasovod podriva postojeće ekonomske sankcije koje su SAD i Evropska unija 2014. nametnule Rusiji, kako bi je primorale da okonča aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim.

Nemačka je nezadovoljno reagovala. Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas (Heiko Maas) ovaj potez američkih vlasti nazvao je “stranim mešanjem”.

“Odluke od evropskoj energetskoj politici se donose u Evropi”, napisao je Mas na društvenoj mreži Tviter 12. decembra.

Nemačko-ruska privredna komora saopštila je prošle sedmice da je Severni tok 2 važan za energetsku sigurnost Evrope i pozvala na sankcije protiv SAD, kao odmazdu za potez američkih zakonodavaca ukoliko zakon kojim se uvode sankcije bude usvojen.

Sankcije SAD podrazumevaju zamrzavanje imovine i ukidanje američkih viza za izvođače radova na izgradnji gasovoda. Jedan od glavnih izvođača koji bi mogao biti pogođen ovim sankcijama je švajcarska kompanija “Allseas” koju je unajmio ruski državni energetski gigant “Gasprom” za izgradnju priobalne deonice gasovoda.

SAD su u prošlosti pokušavale da zaustave projekte izgradnje gasovoda namenjenih transportu ruskog energenta u Evropu, ali su do sada ti pokušaji bili bez uspeha.

XS
SM
MD
LG