Dostupni linkovi

Šef NATO-a: Saveznici se moraju pripremiti na najgore u Ukrajini


Šef NATO-a Jens Stoltenberg predsedavao je u Rigi, u Letoniji, razgovorima između ministara spoljnih poslova NATO-a koji su bili fokusirani na pretnju koju predstavlja Rusija.
Šef NATO-a Jens Stoltenberg predsedavao je u Rigi, u Letoniji, razgovorima između ministara spoljnih poslova NATO-a koji su bili fokusirani na pretnju koju predstavlja Rusija.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da se alijansa mora pripremiti na najgore kako raste zabrinutost da bi Rusija mogla da sprema invaziju na Ukrajinu, preneo je AP.

NATO je zabrinut zbog ruskog gomilanja opreme i vojnika u blizini severne granice Ukrajine, nedaleko od Belorusije.

Ukrajina navodi da je Moskva zadržala oko 90.000 vojnika u toj oblasti nakon masovnih vojnih vežbi u zapadnoj Rusiji ranije ove godine i da bi ih lako mogla mobilisati.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prošle nedelje da je obaveštajna služba njegove zemlje otkrila planove za državni udar podržan od Rusije. Moskva je negirala te optužbe i odbacila tvrdnje da planira invaziju na Ukrajinu.

„Možete da razgovarate o tome da li je verovatnoća upada 20% ili 80%, nije važno. Moramo biti spremni na najgore“, rekao je Stoltenberg novinarima u Rigi, u Letoniji, nakon što je predsedavao razgovorima između ministara spoljnih poslova NATO-a koji su bili fokusirani na pretnju koju predstavlja Rusija.

„Nema jasnoće o tome šta su tačno ruske namere, i one bi mogle da se razvijaju i menjaju“, dodao je šef NATO-a.

Pozivajući se na rusku aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine, Stoltenberg je dodao: „Oni su to radili i ranije“.

SAD su evropskim saveznicima podelile obaveštajne podatke koji upozoravaju na mogućnost ruske invazije na Ukrajinu.

Evropske diplomate priznaju da postoji kretanje ruskih trupa, ali neke zemlje umanjuju pretnju potencijalne invazije.

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken rekao je da su saveznici „veoma zabrinuti zbog kretanja ruske vojske duž ukrajinske granice.

„Znamo da Rusija često kombinuje te napore sa unutrašnjim naporima kako bi destabilizovala Ukrajinu. To je deo plana i mi ga veoma pažljivo razmatramo. Svaka nova agresija imala bi ozbiljne posledice“, upozorio je Blinken uoči sastanka šefova diplomatija članica NATO-a.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) rekao je da bi Rusija morala da plati visoku cenu za bilo koji oblik agresije.

On je naveo da su sada još važniji iskreni i održivi koraci deeskalacije, koji su mogući jedino putem pregovora.

Istovremeno je ruski predsednik Vladimir Putin oštro upozorio NATO da ne raspoređuje vojnike i oružje u Ukrajinu, rekavši da je to "crvena linija" za Moskvu i da će izazvati "snažan odgovor".

Komentarišući zabrinutost Zapada zbog navodne namere Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu, Putin je rekao da je Moskva podjednako zabrinuta zbog vežbi NATO-a u blizini svojih granica.


Putin je govoreći 30. novembra na onlajn Investicionom forumu u Moskvi izrazio zabrinutost da bi NATO mogao da iskoristi ukrajinsku teritoriju za raspoređivanje raketa sposobnih da dobace do komandnih centara ruske vojske za svega pet minuta.

"Pojava takvih pretnji za nas predstavlja 'crvenu liniju'", poručio je Putin.

Ukrajina nije članica NATO-a. Čelnik alijanse Jens Stoltenberg je naglasio da ova zemlja zbog toga ne može imati koristi od kolektivne garancije bezbednosti koja je dostupna zemljama članicama.



XS
SM
MD
LG