Dostupni linkovi

Blinken upozorio Rusiju na ozbiljne posljedice nove agresije na Ukrajinu


Antony Blinken
Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je Moskvu da bi svaka ponovna agresija u Ukrajini izazvala "ozbiljne posljedice".

Upozorenje dolazi usred sve veće zabrinutosti Zapada zbog gomilanja ruske vojske u blizini ukrajinske granice.

Govoreći 30. novembra na konferenciji za novinare u Rigi, gdje prisustvuje sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, Blinken je nazvao rusko gomilanje trupa "neuobičajeno" i dodao da bi "svaka eskalirajuća akcija Rusije bila za Sjedinjene Države od velike zabrinutosti".

Dodatna podrška ukrajinskoj vojsci i potencijal jačanja NATO snaga raspoređenih duž istočne granice Alijanse su teme dvodnevnog sastanka u glavnom gradu Letonije.

Rusija, koja je oduzela Krim Ukrajini 2014. godine i podržava separatiste koji se bore u istočnoj Ukrajini, negirala je da planira napad i krivi NATO za podsticanje tenzija.

Na sastanku NATO-a, Blinken će naglasiti snagu transatlantskih odnosa, kontinuirani uspjeh NATO-a u zaštiti transatlantske zajednice i posvećenost američke administracije Alijansi i njenim saveznicima, navodi se u saopštenju State Departmenta od 29. novembra.

U saopštenju je ponovljeno da je posvećenost SAD doktrini kolektivne odbrane "čelična" i napominje se kako Alijansa odvraća i brani od širokog spektra sigurnosnih izazova što uključuje "eskalaciju ruske agresije".

Saveznici sa skupa u Rigi žele da pokažu Kremlju da će se suočiti s velikim posljedicama ako ugrozi Ukrajinu, a da pritom ne provociraju Moskvu na dalju agresiju.

Rusija, koja je pripojila poluostrvo Krim oduzevši ga Ukrajini u martu 2014. i podržava separatiste koji se bore u na istoku Ukrajine, u sukobu u kojem je od aprila 2014. poginulo više od 13.200 ljudi, negirala je da planira napad i okrivljuje NATO za podsticanje tenzija.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da je svaka sugestija da NATO provocira Rusiju "očigledno lažna".

"Svaka akcija Rusije da podriva slobodu i demokratiju koju uživaju naši partneri bila bi strateška greška", dodala je ona.

Ukrajina, koja teži da postane članica NATO-a, šalje ministra vanjskih poslova Dmytra Kulebu na razgovore u Rigu.

Kuleba je 29. novembra rekao stranim medijima da je Rusija dovela 115.000 vojnika i teško naoružanje u blizini granice njegove zemlje, na okupiranoj teritoriji Krima i u dijelovima dva istočna ukrajinska regiona Lugansk i Donjeckkoje su okupirali separatisti koje podržava Rusija.

"Bolje je djelovati sada, a ne kasnije" da se "odvrati Rusija", rekao je Kuleba. "Ono što vidimo je veoma ozbiljno", dodao je.

Očekuje se da će ministri NATO-a razgovarati o planovima za vanredne situacije ukoliko Rusija izvrši invaziju.

XS
SM
MD
LG