Dostupni linkovi

Putin upozorio NATO da ne raspoređuje snage u Ukrajini


Predsednik Rusije Vladimir Putin na Investicionom forumu u Moskvi putem video linka, 30. novembra 2021.
Predsednik Rusije Vladimir Putin na Investicionom forumu u Moskvi putem video linka, 30. novembra 2021.

Ruski predsednik Vladimir Putin oštro je upozorio NATO da ne raspoređuje vojnike i oružje u Ukrajinu, rekavši da je to "crvena linija" za Moskvu i da će izazvati "snažan odgovor".

Komentarišući zabrinutost Zapada zbog navodne namere Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu, Putin je rekao da je Moskva podjednako zabrinuta zbog vežbi NATO-a u blizini svojih granica.

Putin je govoreći 30. novembra na onlajn Investicionom forumu u Moskvi izrazio zabrinutost da bi NATO mogao da iskoristi ukrajinsku teritoriju za raspoređivanje raketa sposobnih da dobace do komandnih centara ruske vojske za svega pet minuta.

"Pojava takvih pretnji za nas predstavlja 'crvenu liniju'", poručio je Putin.

Ruski predsednik je naveo da je Moskva bila primorana da se suprotstavi rastućim pretnjama razvijanjem novog hipersoničnog oružja.

Rusija je izvela niz proba hipersonične krstareće rakete Cirkon, sposobne da leti devet puta većom brzinom od brzine zvuka, sa dometom od 1.000 kilometara. Poslednja proba izvedena je 29. novembra.

Zvaničnici Ukrajine i NATO-a izrazili su zabrinutost zbog ruskog gomilanja vojne opreme i vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, navodeći da bi ono moglo da znači da se Moskva priprema za invaziju na tu zemlju.

Ministri spoljnih poslova članica NATO-a upozorili su 30. novembra Rusiju da bi svaki pokušaj dalje destabilizacije Ukrajine bio skupa greška.

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken upozorio Moskvu da bi svaka ponovna agresija u Ukrajini izazvala "ozbiljne posledice".

Govoreći 30. novembra na konferenciji za novinare u Rigi, gde prisustvuje sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a, Blinken je nazvao rusko gomilanje trupa "neuobičajenim" i dodao da bi "svaka eskalirajuća akcija Rusije bila za Sjedinjene Države od velike zabrinutosti".

Dodatna podrška ukrajinskoj vojsci i potencijal jačanja NATO snaga raspoređenih duž istočne granice Alijanse su teme dvodnevnog sastanka u glavnom gradu Letonije.

Rusija je negirala da planira napad na Ukrajinu i krivi NATO za podsticanje tenzija.

Rusija ne priprema nikakve agresivne planove protiv Ukrajine, citirala je ruska agencija Interfaks Nikolaja Patruševa, sekretara ruskog Saveta bezbednosti, preneo je Rojters.

Moskva je obavestila Vašington da nema agresivne planove protiv Ukrajine, ali će nastaviti da pažljivo prati aktivnosti NATO-a i ukrajinskih trupa u blizini ruskih granica, rekao je Patrušev 30. novembra.

Rusija je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine i podržava separatiste koji se bore u istočnoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG