Dostupni linkovi

NATO ispravlja 'grešku' EU zbog koje Skoplje raspisuje izbore


Građani Skoplja o odluci EU: 'Dali smo sve i opet nas ucenjuju'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Građani Skoplja u anketi RSE o odluci EU

Iz vrha NATO-a poručeno je danas da ta alijansa i dalje očekuje prijem Severne Makedonije, a nakon što su politički lideri Severne Makedonije odlučili juče da se raspišu prevremeni izbor u toj državi, jer nije dobila zeleno svetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

Evropski savet prošle sedmice nije postigao saglasnost o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što su predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije Donald Tusk i Žan-Klod-Junker nazvali istorijskom greškom, a komesar za proširenje Johanes Han upozorio na rizik od destabilizacije Zapadnog Balkana.

Stejt department je takođe saopštio da je "razočaran" odlukom lidera EU, te da SAD "podržavaju EU apsiracije Severne Makedonije i Albanije i nastavak reformi za dobro njihovih građana", prenela je u tvitu portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Samo tri dana posle ove odluke, političke vođe Severne Makedonije dogovorile su se juče o održavanju prevremenih izbora 12. aprila iduće godine, te se usaglasili da prvo treba da se ispuni strateški cilj Makedonije, a to je formalno pristupanje NATO-u.

Nakon odluke makedonskih lidera, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je telefonom sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, požurivši da ponovi kako NATO ne odustaje od prijema Severne Makedonije.

"Imao sam dobar razgovor sa premijerom Zaevim, kako bi reafirmisao predanost NATO-a pridruživanju Severne Makedonije. Proces ratifikacije dobro ide i radujem se da će se Severna Makedonija uskoro pridružiti našoj alijansi", napisao je Stoltenberg danas na Tviteru.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini ocenila je takođe da su vođe evropskog bloka napravile "istorijsku grešku" kada nisu uspele da se dogovore o počinjanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Seevernom Makedonijom.

Mogerini je napisala u svom blogu da žali što evropske vođe nisu mogle da se saglase uprkos "izuzetnom napretku" koji su ostvarile obje zemlje, te suprotno preporukama Evropske komisije.

"To je mnogo više od izgubljene šanse, to je istorijska greška koja će moći, nadam se, da bude ispravljena što pre je moguće", napisala je juče Mogherini.

Istorijska greška, ali i istorijska prekretnica

Francuski predsednik Emmanuel Macron bio je protivnik početka pregovora o članstvu za vreme sastanka Evropskog saveta u četvrtak i petak, uz argument da prvo treba revidirati procedure o proširenju prije nego što se dopusti zemljama da uđu u EU.

Politički analitičar Marko Trošanovski iz Instituta za demokratiju ocenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je stav francuskog predsednika Emanuela Makrona možda "istorijska greška", ali i "istorijska prekretnica".

Nova realnost, smatra on, pokazuje da su partije još nesposobne kao političke organizacije da razviju scenarije i alternative članstvu u Uniji, koje se očigledno neće desiti u doglednom periodu. Prema njegovim rečima, i ovaj put, kao i do sada, politički pragmatizam partija je iznad strateških interesa države.

"Godinama unazad ovo nam se obilo o glavu mnogo puta i čitava disfunkcionalnost našeg sistema je posledica upravo toga, kalkulantskih dnevno-partijskih interesa koji preovlađuju u politici u Makedoniji", kaže Trošanovski.

Musliu: 'U ovom trenutku svi misle da bi imali dobre rezultate na izborima i zato su izbore brzo dogovorili' (Fotografija sa sastanka političkih lidera 20.oktobra)
Musliu: 'U ovom trenutku svi misle da bi imali dobre rezultate na izborima i zato su izbore brzo dogovorili' (Fotografija sa sastanka političkih lidera 20.oktobra)

Dok je dogovor o izborima postignut po hitnom postupku, politički faktori u Severnoj Makedoniji, osim o Javnom tužilaštvu, ne mogu da se usaglase ni o novom rukovodstvu Zavoda za reviziju, ključnog tela zaduženog za kontrolu trošenja državnog novca, a zbog političkih nesporazuma ne funkcionišu Direkcija za zaštitu ličnih podataka i Komisija za zaštitu prava slobodnog pristupa informacijama javnog karaktera. Komisija za sprečavanje i zaštitu od diskriminacije nije ni kompletirana, a još nije izabran ni novi programski savet Makedonske radio televizije.

Kada se dogovaraju o reformama, političari kreću sa međusobnim optužbama, preračunavaju ko će profitirati, a ko izgubiti od određenog koraka i zato im dogovaranje u takvim situacijama ide teško, ocenjuje za RSE i politikolog Albert Musliu.

"Dogovaranje o prevremenim izborima, pak, na prvo mesto stavlja partijski interes, a kada je to u pitanju svako radi svoje kalkulacije i na osnovu toga oni se brzo dogovaraju. U ovom trenutku svi misle da bi imali dobre rezultate na izborima i zato su izbore brzo dogovorili", kaže Musliu.

Premijer Severne Makedonije Zaev je u subotu zatražio prevremene izbore i izrazio svoje razočaranje što EU nije odobrila početak pregovora sa njegovom zemljom i Albanijom, nakon čega je juče usledio sastanak političkih lidera, kod predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog.

"Jednoglasan stav je da su naš cilj evroatlantske integracije. Ne prihvatamo nikakvu zamenu i to ostaje kao naša aspiracija. Ostajemo na putu koji nosi demokratiju i vladavinu prava", rekao je Zaev.

Na Tviteru je napisao kako je makedonska budućnost izvesna, te kako je to put "razvoja i prosperiteta koji vodi napred, a to su visoke plate, graditeljska ofanziva, ogromna socijalna pomoć, podrška domaćim firmmama, mjere protiv zagađenja, direktan povrat novca građanima i beskompromisna borba protiv korupcije".

"Spremni smo za veliku pobedu i ispraćanje u zaborav politike koja nudi izolaciju, nacionalizam, podele, konflikte i bogaćenje nekolicine na račun građana", naveo je Zaev, uz ostalo.

Predsednik Pendarovski je rekao da su nezavisno od zaključaka EU svi lideri koji su bili prisutni na sastanku podržali stav da nema alternative za evroatlantske integracije, te da lideri političkih partija nemaju ništa protiv eventualne promene metodologije u pregovorima za članstvo u EU, ili bilo kakve revizije procesa tokom pregovaranja, na čemu insistira Francuska.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski nakon sastanka, na kojem su učestovali lideri tri vladajuće i tri opozicione partije, je rekao da su prevremeni izbori neminovnost "nakon debakla koji je doživela vlada Zorana Zaeva".

Prema dogovoru iz Pržina tehnička vlada treba da bude formirana 3. januara iduće godine i Zaev treba tada da podnese ostavku.

Podrška SAD za NATO

Očekuje se da će u aprilu, kada budu izbori, Republika Severna Makedonija već verovatno biti članica NATO-a, a samit EU na kome će se ponovo govoriti o evrointegracijama Skoplja i Tirane je u maju. ​

Američki državni sekretar Majk Pompeo u Ohridu je početkom oktobra izjavio kako je siguran da će tokom jeseni američki Senat odobriti Protokol za članstvo Severne Makedonije u NATO-u

"Ubeđen sam da će Severna Makedonija biti jaka zemlja saveznik u NATO-u i siguran sam da će američki Senat ove jeseni odobriti Protokol za članstvo, sa čim ćemo vam i formalno poželeti dobrodošlicu u Alijansu", rekao je Pompeo u Skoplju.

Dogovor iz Prespe između Grčke i tadašnje Makedonije o rešenju višedecenijskog spora o imenu makedonske države, te njegova provedba kroz ustavne amandmane, usvojene u januaru ove godine, bila je briselski uslov za ovaranje pristupnih pregovora.

Premijer Zoran Zaev, koji je potpisao Dogovor u Prespi sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, kritikovan je zbog ovog dogovora, a posebno je bio izložen kritici VMRO-DPMNE koja je vodila Severnu Makedoniju pre izbora Socijaldemokratske partije (SDP) Zorana Zaeva.

Zbog legitimnosti provedbe dogovora, raspisan je referendum, na kojem se je u septembru prošle godine 91,37 odsto građana odgovorilo "Da" na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem 'Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke'?".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG