Dostupni linkovi

Nova najava lansiranja rakete, SAD, Južna Koreja i Japan u pripravnosti


Južnokorejski vojnici na granici sa Severnom Korejom
Južnokorejski vojnici na granici sa Severnom Korejom
Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države su izvijestile da su podigle razinu zajedničkog vojnog nadzora, zbog naznaka da se službeni Pjongajng priprema za novi nuklearni test. Istodobno je japanski ministar obrane obišao vojnike koji se nalaze uz raketni štit, u središtu Tokija, i pozvao ih da budu spremni u slučaju napada Sjeverne Koreje.

Izvori iz Seula i Washingtona upozoravaju da se Sjeverna Koreja sprema lansirati najmanje dvije rakete srednjeg dometa s njene istočne obale.

Šef diplomacije Yun Byung je, na sjednici parlamenta u Seulu upozorio da je lansiranje raketa moguće svakog trenutka.

„Vjerojatno se radi o novom tipu rakete pod nazivom Musudan, čiji je domet oko tri i po tisuće kilometara. Od Sjeverne Koreje zavisi koliko će je dalako lansirati. Može imati kraći domet, ali i duži, što je bio slučaj s prethodnom raketom, koja je nadletjela Japan i pala u more“.

U Tokiju je istodobno ministar obrane Itsunori Onodera obišao vojnike u centalnom dijelu grada gdje su smještene rakete Patriot.

“Od vas tražim da budete u punoj pripravnosti kako bi zaštitili živote ljudi i tlo Japana. Morate biti spremni na akciju kada stigne takvo naredjenje“.

Vijeće sigurnosti UN je pojačalo sankcije protiv sjevernokorejskog režima nakon što su izvršili nuklearni test u februaru. Nakon toga uslijedio je niz prijetnji sa sjevera susjedima, a Pjongjang je isticao da je posebno ogorčen zajedničkim vježbama Južne Koreje i SAD, a koje se inače održavaju jednom godišnje.

U utorak je komunistički režim pozvao strance da napuste Južnu Koreju, zbog prijetećeg termonuklearnog rata. Prošli tjedan su stranim diplomatima sugerirali da napuste Pjongjang do srijede. Prekinuli su i takozvanu vruću vojnu liniju izmedju Seula i Pjongjanga.

Kineske turističke agencije suspendirale su putovanja u Sjevernu Koreju.

Glavni tajnik Svjetske organizacije Ban Ki-moon upozorio je da i najmanji incident može isprovocirati “nekontroliranu“ situaciju na korejskom poluotoku.

Poznavaoci prilike u Sjevernoj Koreji ističu da predstojeći dani mogu biti iskorišteni za pokazivanje vojne snage.

Naime 15. aprila je rodjendan Kim Il Sunga, djeda sadašnjeg lidera, a u čast rodjendana „dragog vođe“ se održavaju velika vojne parade u Pjongjangu.
XS
SM
MD
LG