Dostupni linkovi

Seul sumnja u novu nuklearnu probu Pjongjanga


Južnokorejski vojnik
Južnokorejski vojnik
Severna Koreja se verovatno priprema za četvrtu nuklearnu probu, objavili su visoki zvaničnici Južne Koreje, a prenosi BBC.

Ministar Južne Koreje za ponovno ujedinjenje korejskog poluostrva Rju Kil Dže izjavio je u ponedeljak da ima "nagoveštaja" da Severna Koreja priprema četvrtu nuklearnu probu, iako joj je nedavna treća donela nove sankcije Ujedinjenih nacija.

Po rečima dvojice zvaničnika Ministarstva za ujedinjenje Koreje koji ne žele da im se objave imena, Rju je rekao u Skupštini da "ima nagoveštaja" da vlasti Severne Koreje spremaju novu nuklearnu probu na severoistoku, gde to obično rade".

Rju je tako odgovorio na pitanje jednog poslanika o sve življim pokretima severnokorejske vojske i vojnih vozila na toj lokaciji.

Rju nije hteo da kaže više da ne bi odao obaveštajna saznanja. Jedan zvaničnik vlasti Južne Koreje je u nedelju ukazao na mogućnost da Pjongjang priprema novo testiranje balističkih raketa.

Kim Min-seok, portparol Ministarstva odbrane Južne Koreje kazao je da je moguće da Pjongjang u isto vreme obavi nuklearnu probu i ispali balističku raketu.

Međutim, on je agenciji Yonhap rekao da trenutno nema novih promena koje bi se mogle dodati prethodnoj izjavi.

List JoongAng Ilbo je citirao neimenovani izvor blizak vlastima koji tvrdi da su južnokorejske obaveštajne službe detektovale “povećanu aktivnost radne snage i vozila” u severnom delu Koreje u kojem se testira nuklearno naoružanje.

"Pratimo veoma pažljivo odbijanje situacije koja je veoma slična onoj pred poslednji nuklearni test”, kazao je zvaničnik novinama.

Testiranje - bilo atomske bombe, bilo balističkog projektila - produbljuje napetost na Korejskom poluostrvu.

Zvaničnici Južne Koreje su poslednjih meseci upozoravali da je Severna Koreja napravila dva podzemna tunela za testiranje atomskih bombi.

Jedan je upotrebljen za nuklearnu probu 12. februara, zbog koje je Severna Koreja kažnjena dodatnim sankcijama, i to uz saglasnost svog jedinog saveznika, Kine.

Drugi tunel još nije upotrebljen.
XS
SM
MD
LG