Dostupni linkovi

Severna Koreja odobrila nuklearni napad, SAD postavljaju protivraketni štit


Severna Koreja prijeti, SAD postavljaju protivraketni štit
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Severna Koreja prijeti, SAD postavljaju protivraketni štit

Sjedinjene Američke Države su saopštile da će na ostrvo Guam, američku teritoriju u Tihom okeanu, razmestiti sistem za odbranu od raketnih napada kako bi se pojačala regionalna zaštita od mogućeg nuklearnog napada.

Severna Koreja je objavila da je njena vojska dobila dozvolu da "manjim, lakšim i raznovrsnim" nuklearnim oružjem napadne Sjedinjene Američke Države.

"Nemilosrdne operacije" severnokorejskih snaga su "konačno ispitane i odobrene", navodi se u saopštenju vlasti u Pjongjangu, koje je prenela Korejska centralna novinska agencija. U njemu se dodaje da rat može početi "danas ili sutra".

Vojska Severne Koreje je navela da ima dozvolu za neutralisanje američke "agresije" pomoću "moćnih, praktičnih vojnih sredstava odupiranja" koje uključuju atomsko oružje.

Pentagon je najavio da će na ostrvo Guam razmestiti sistem za odbranu od raketnih napada.

"SAD ostaju oprezne u slučaju provokacija Severne Koreje i spremne da brane teritoriju svoje države, naših saveznika i naše nacionalne interese”, navodi se u saopštenju Pentagona.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel je rekao da Vašington čini sve, a sličnu izjavu je dan ranije dao državni sekretar SAD Džon Keri.

Vojna vežba američke vojske u Južnoj Koreji
Vojna vežba američke vojske u Južnoj Koreji
"Neki od poteza koje su oni (Severnokorejci) povukli u poslednjih par sedmica predstavljaju vrlo jasnu opasnost i pretnju interesima sasvim sigurno naših saveznika, počev od Južne Koreje i Japana, i direktnu pretnju SAD u vezi sa našom bazom na Guamu, Havajima i sa zapadnom obalom Amerike", rekao je Hejgel.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da je njena vojska spremna da se izbori sa svakom provokacijom Severne Koreje, rekao je novinarima zamenik ministra odbrane Vi Jong Sub.

Uprkos ratobornoj retorici Pjongjanga, analitičari ne očekuju nuklearni napad Severne Koreje i ukazuju da vlasti te zemlje znaju da bi takav potez bio saomubilački za čitavu tu zemlju. Eksperti za atomsko oružje smatraju da Pjongjang još nema mogućnost
da lansira nuklearne bojeve glave.

Međutim, ostali nuklearni kapaciteti ove zemlje nisu sasvim poznati, rekao je jedan visoki zvaničnik vlade u Seulu, ali je dodao da bi u slučaju nuklearnog napada na glavni grad Južne Koreje ili neko drugo mesto, radioaktivna prašina ugrozila i napadača - Pjongjang. Zato taj neimenovani zvaničnik smatra da atomski napad nije verovatan.

Zaoštravajući stav, Severna Koreja i u četvrtak, drugi dan uzastopno, ne dozvoljava radnicima iz Južne Koreje da uđu u zajedničku industrijsku zonu Kesong.

Kako je javila novinska agencija Sinhua, svim kompanijama je naloženo da do 10. aprila napuste Kesong. Ta industrijska zona je na teritoriji Severne Koreje i simbol je međukorejske saradnje uprkos višegodišnjem pogoršavanju odnosa. Fabrike u Kesongu pokreću južnokorejski kapital i znanje, a posao obavljaju severnokorejski radnici.
XS
SM
MD
LG