Dostupni linkovi

Seul demantovao sam sebe, Pjongjang povlači radnike iz Kesonga


Južna Koreja promijenila je izjavu o potezima sjevernog susjeda u vezi s testiranjem nuklearnih raketa i saopćila da nema nagovještaja da Pjongjang sprema izvesti novi nuklearni pokus, što je prethodno objavljeno. No, istodobno je oštro uslijedila najava Sjeverne Koreje da će privremeno suspendirati svoje sudjelovanje u zajedničkoj industrijskoj zoni u Kesongu, a možda i odustati od tog projekta.

Po običaju Pjongjang sve namjere objavi na državnoj televiziji, obraćajući se svojim gradjanima, ali i medjunarodnoj zajednici. Tako je ovaj put donio i novu odluku o industrijskoj zoni u Kesongu.

“Za zonu je postalo nemoguće da funkcionira u uvjetima južnokorejskog huškanja na rat. Sjeverna Koreja povlači svoje radnike”.

U tom području, koje je svega nekoliko kilometara od demilitarizirane zone, radi više od 100 tisuća ljudi, a gotovo polovica ih je sa Sjevera.

Južni susjed koji je uložio milijune dolara u zajednički projekt odmah je odgovorio. Potpredsjednik vlade i ministar financija Hjuk on sok je poručio:

“Prilično je smiješna odluka Sjeverne Koreje. Možda oni misle da nemaju što izgubiti. Ja mislim da od ovakvog poteza neće ništa dobiti. Nadam će se stvari normalizirati kada oni procjene da je za to trenutak”.

Ponedjeljak je na sjevernokorejskom poluotoku počeo ozbiljnim izjavama. Sa Juga su stigle informacije da Sjever priprema novi nuklearni test. Kasnije je rečeno da su izjave ministra krivo interpretirane, pa je iz Ministarstva obrane u Seulu rečeno da se radi o uobičajenim aktivnosti na Sjeveru.

Zvaničnici Južne Koreje su posljednjih mjeseci upozoravali da je Sjeverna Koreja napravila dva podzemna tunela za testiranje atomskih bombi.

Jedan je upotrebljen za nuklearnu probu 12. februara, zbog koje je Sjeverna Koreja kažnjena dodatnim sankcijama UN, i to uz suglasnost svog jedinog saveznika, Kine. Drugi tunel još nije upotrebljen.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom posjeta Njemačkoj u ponedjeljak je rekao da ga zabrinjava porast tenzija na Korejskom polutoku, pogotovo jer se radi o ruskom susjedstvu.

“Ako se, ne dao Bog, nešto dogodi, Černobil će izgledati poput priče za djecu. Postoji li takva prijetnja? Postoji i zato pozivam sve da godinama nagomilane probleme riješe za pregovaračkim stolom”, rekao je ruski predsjednik.

Putin je pozdravio odluku Washingtona da odgodi ranije planirano testiranja svojih raketnih projektila
XS
SM
MD
LG