Dostupni linkovi

Korejski poluotok: Zaoštravanje retorike zbog blokade industrijske zone


Južnokorejski kamioni se vraćaju nazad jer ne mogu ući u Keasong
Južnokorejski kamioni se vraćaju nazad jer ne mogu ući u Keasong
Južna Koreja je saopćila da su sve opcije otvorene, uključujući moguću vojnu akciju, kako bi se zaštitili radnici koji su ostali u industrijskoj zoni Kesong, a nakon odluke Pjongjanga da zabrani pristup području koji se nalazi nekoliko kilometara sjeverno od demilitarizirane zone koja dijeli poluotok.

Zajednička industrijska zona u Kesongu počela je funkcionirati krajem 2004. U njoj djeluju kompanije iz Južne Koreje koje upošljavaju više od sto tisuća radnika, od kojih su šetrdeset tisuća sa Sjevera. Zonom upravlja Komitet za ujedinjenje, a Kesongu, koji se nalazi na teritoriju Sjeverne Koreje, telefonske veze i električnu energiju osigurava Jug.

Glasnogovornik Ministarstva za ujedinjenje Kim Hyung-Seok izvjestio je o odluci Pjognjanga, u srijedu, rano ujutro.

"U srijedu ujutro nas je Sjeverna Koreja obavijestila da će obustaviti ulazak u zonu, ali da će onima koji su trenatčno na poslu omogućiti odlazak. Naša vlada žali zbog ovakve situacije i smatra da je blokada neprihvatljiva."

Više od 800 Južnokoranaca blokirano je u Kaesongu, samo nekolicina ih se uspjela vratiti. Mnogi su ostali, kažu iz ovog ministarstva, kako bi osigurali normalno poslovanje svojih tvrtki .

Najnoviji potez Pjongjanga dolazi u trenutku eskalacije napetosti na Korejskom poluotoku.

U februaru je Sjeverna Koreja izvela treći test nuklearnog oružja.

U utorak je saopćila da će ponovno staviti u funkciju svoja nuklearna postrojenja, uključujući i ono u Yongbyonu. Taj kompleks ima reaktor za proizvodnju plutonija i obogaćenog urana kao osnova za izradu nuklearnog oružja.

Američki State Department u utorak je upozorio da je retorika Pjongjanaga neprihvatljiva.

"Očito, dug je put od objave namjere do realizacije, ali cijela situacija je ozbiljna. Kada bi bili u mogućnosti da ponovno koriste nuklearne komplekse to bi bilo alarmantno . Za sada je jasno – Sjeverna Koreja je objavila da namjerava prekršiti medjunarodne obaveze. To im svakako neće pomoći da izadju iz izolacije, nahrane svoje gradjane, ili na bilo koji način poboljšaju kvalitetu života“, kazala je Victoria Nuland .

U posljednjih nekoliko tjedana, Sjever je zaprijetio da napasti američke vojne baze na Pacifiku, i sam američki kontinent, te je obnovio "ratno stanje" s Južnom Korejom.

Sjeverna Koreja svoje poteze objašnjava kao odgovor na vježbe, koje inače, na godišnjoj bazi zajedno izvode Južna Koreja i SAD, te zbog nadlijetanja američkih bombardera koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, te zbog takozvanih nevidljiv aviona.

Washington je potvrdio raspredjivanja i dva ratna broda.

Najnovji korak Sjeverne Koreje s blokadom Kesonga učinjen je nakon što je glavni tajnik UN Ban Ki-moon, u utorak, rekao da je kriza otišla suviše daleko, a Kina pozvala na suzdržanost i mir, dok je Rusija upozorila da je brine eksplozivna situacija na Korejskom pouotoku.
XS
SM
MD
LG